Бразилия стана Световен шампион по волейбол за трети пореден път! Чаканият с огромен интерес финал срещу Куба в Рим се оказа пълно разочарование и бе спечелен с лекота от момчетата на Бернардо Резенде с 3:0 (25:22: 25:14, 25:22) гейма само за час и петнайсет минути.

Младият отбор от Острова на свободата не издържа на напрежението и разкри истинските си способности едва в няколко момента от последната част.

Бразилците имаха абсолютно превъзходство в първите два гейма, докато в играта на Куба властваше хаоса. Особено видно бе това във втората част, която "селесао" спечели с безапелационното 25:14.

Геймовете се развиха по сходен сценарий - бразилците вземаха удобна преднина от 5-6 точки, която има даваше спокойствие и увереност и която кубинците така и не успяваха да скъсят.

Третият гейм започна равностойно и вървеше точка за точка до към средата, когато играчите на Резенде отново дръпнаха и в крайна сметка го спечелиха, а с това и мача и титлата.

Съставите:

Куба:Райдел Йерезуело, Фернандо Ернандес, Вилфредо Леон, Йоандри Леал, Османи Камехо, Робертланди Симон - Кейбир Гутиерес (либеро)
Бразилия:Бруно Резенде, Леандро Висото, Мурильо Ендрес, Родригао, Лукаш Сааткамп, Данте Амарал - Марио Жуниор (либеро)