Трусовете в държавата с Корпоративна търговска банка (КТБ) засегнаха и Българската федерация по волейбол (БФВ), която има договор с финансовата институция. За ситуацията пред "Труд" говори Любо Ганев, вицепрезидент и отговарящ за маркетинга в БФВ.

Как се отразява на централата затварянето на банката, г-н Ганев?
- Договорът за партньорство бе парафиран през 2012-а за 4 години и това бе най-големият контракт, подписван някога във волейбола. Имали сме и много други договори, но за една година или за едно състезание. КТБ ни гарантира 3 милиона лева за 4 години, като плащанията се извършваха на всяко тримесечие. Получихме всичко коректно до първите две тримесечия. Знаем какво се случи с банката, но ние няма да нарушим договора, защото няма и кой да ни даде отговор какво ще се случи.

Появиха се обаче публикации, че БФВ ще съди банката за неизпълнение на контракта...
- Няма такова нещо. Аз движих сделката и съм разговарял много пъти с Цветан Василев, който бе коректен с нас. А знаете, че той помагаше и на други спортове. Не сме обсъждали такива действия.

Все пак - финансовият баланс на БФВ ще бъде ли нарушен?
- Нека не забравяме, че федерацията не разчита само на парите от КТБ. Разбира се, че тези пари ще липсват, но положението няма да е лошо. Надяваме се всичко да се оправи и да продължим валидния договор. Реално трудно се намират спонсори за такива големи договори - и като пари, и като време, но всички ние в Управителния съвет работим непрекъснато в тази посока. БФВ поддържа 11 национални отбора и е тежко да се финансират. Разходите за тях многократно надхвърлят това, което отпуска министерството. Българският спорт обаче не трябва да разчита само на държавата, трябва да търси и спонсори.

Ще издържите ли да поддържате всички тези 11 отбора и дори да има втори състави при мъжете и жените?
- Ръководството на федерацията прави всичко възможно да подсигури отборите за тренировки, екипировка, лагери и пътувания. Ето, мъжете искат подготовка в Правец, дадено. Но един отбор не е само състезатели, има и още много хора покрай него. Не се оплакваме - да, трудно е, но неслучайно сме една от най-добре работещите федерации у нас. Трябва ни обаче и адекватен Закон за спорта, който да дава облекчения на фирмите спонсори.

Казахте Правец - реалният оптимизъм на мъжкия отбор с новия треньор Пламен Константинов докъде се простира?
- Първо - виждам ентусиазъм у момчетата, което е продиктувано от Пламен - той ги зарежда с енергия и ги мотивира. Второто е, че след слабата Световна лига този сезон всеки иска да си изкупи вината на световното в Полша. И съм сигурен, че там състезателите ще направят всичко възможно да се мобилизират и да се представят достойно. Защото те го могат, доказали са го. Когато играят като отбор, могат да победят и най-силните противници. Справка - Полша пред тяхна публика на европейското, олимпиадата в Лондон, четвъртите места в Световната лига...

А вие как се представяте като бизнесмен?
- Първо, накратко за бизнеса с природния газ метан - там без преувеличение съм номер едно у нас. Но нека говорим за волейбола - знаете, че от година и половина си върнах представителството на "Асикс", вече екипирам 26 спортни федерации. Няма друга марка в България, която да облича повече от две федерации. Работя с над 250 клуба от всякакви спортове и като нормална еволюция на разрастването вземам и други спортни марки - например "Микаса". С топките не е толкова важно да се прави бизнес, а много отбори имат нужда от пълно обслужване. Да вземем пак волейбола - трябват му екипи, топки, маратонки и мрежи. И зали. Тях не мога да подсигуря, но всичко останало мога, и то на много добри цени. У нас има над 300 000 активно спортуващи хора и моята цел е да облека половината от тях. При мен идват всякакви хора - над 70-80 души на ден. Много ми помага, че като спортист разбирам какво искат другите спортисти. Разбира се, и многото ми на брой контакти - познавам се лично с почти всички шефове на федераации и спортисти у нас. Помага и коректността на работата с партньорите.

Говорите обаче предимно за волейбол...
- Не е тайна, че след 2 години ще се кандидатирам за президент на БФВ и искам да помогна на клубовете, като им подсигуря всичко на преференциални условия още сега.