С изгасването на червените светлинина австрлийската писта "Албърт Парк" бе дадено началото насезон 2007 в най-комерсиалната автомобилна надпревара - Формула 1. Чудесните атмосферни условия, слънчевото време, 40-те градуса температура на пистата и 22-та на въздуха предвещават интересно състезание.

Очакваното стартиране на един от предварително сочените за фаворит за световната титла пилот на Ферари Фелипе Маса няма да се състои, тъй като той потегли от 22-ата стартова позиция.

Ник Хайдфелд се изстреля на старта, изпреварвайки двукратния световен шампион Фернандо Алонсо, тръгнал втори. Същото стори и съотборникът на Алонсо в тима на Макларън Луис Хамилтън, измествайки Алонсо на четвърта позиция.

В първите няколко обиколки до сериозни сблъсъци не се стигна, като прави впечатление откъсването на лидера Кими Райконен.

На петата обиколка преднината на финландеца е 2.5 секунди пред Хайдфелд, а Фелипе Маса се бори с ветерана Дейвид Култард за 15-ата позиция. Обиколка по-късно Хамилтон запазва преднината си пред Алонсо, а Райкоенен дава най-бързо време за обиколка - 1:27.199 мин.

Фелипе Маса притиска въпросите на Хонда и е само въпрос на време да ги изпревари, размествания в челото няма. В 10-ата обиколка Кими продължава да "лети" по трасето, а Хамилтън продължава да е по-бърз от своя съотборник Алонсо. Райконен сваля времето за най-бърз тур до 1:26.577 мин.

Фелипе Маса стига до седмата позиция в 28-ата обиколка, но мупредстои задължително поне едно спиране в бокса. Кими води с малко над 17 сек. пред Хамилтън и на близо 19 пред Алонсо. Следват Кубица, Хайдфелд и Фисикела.

Холандецът Кристиан Алберс от тима на Спайкър завърши състезанието в предпазната стена, неуспявайки да вземе третия завой. Все пак Алберс влиза в историята, като става първия отпаднал за сезон 2007.

Ник Хайдфелд от БМВ Заубер е първия пилот, който влиза в бокса и слага по-твърди гуми. Райконен дръпна с 15 секунди на втория вече Хамилтон и е на близо 17 от Алонсо. Маса най-после успя да изпревари Хондата на Дженсън Бътън в 17-ата обиколка на старт-финалната права.

Кими влиза в бокса в 19-ата обиколка с 15 сек. преднина, като зареди гориво за 26 обиколки и ще използва по-трърдите гуми до следващия си пит. Излиза четвърти зад Хамилтън, Алонсо и Кубица.

На 23-ата обиколка при механиците си се отби и Фернандо Алонсо. Испанецът сложи "твърди" гуми и излезе трети - зад Кими Райконен. Обиколка по-късно в бокса влезе и Луис Хамилтън, като излезе далеч пред своя много по-опитен колега Алонсо. Хайдфелд е големия губещ след първите посещения в бокса. Пилотът на БМВ Заубер се смъкна от втора на пета позиция.

Бразилецът се връща 10-и, Дженсън Бътън трябва да посети бикса за изтърпяване на 10-секундно наказание за превишаване на скоростта в бокса при първия си стоп, а Скот Спийд отпадна.

Представящият се блестящо до момента Роберт Кубица получи повреда в 37-ата обиколка в момент, в който беше четвърти. "Ледения" Кими изпревари с обиколка съотборника си Маса.

В 39-ата обиколка пръв за второто си зареждане и смяна на гуми влезе пилотът на БМВ Заубер Ник Хайдфелд, който се върна пети на трасето. Само тур след това Райконен записва нова най-бърза обиколка - 1:25.929 мин.

Лидерът в състезанието спря в бокса в 42-ата обиколка, престоя 7.6 сек. и злезе трети, но имаше 18 секунди преднина преди това. На двамата пилоти на Макларън също им предстои спиране.

В 45-ата обиколка за втори път при механиците си спря и Фернандо Алонсо, който престоя там само 6.5 секунди и изпревари при излизането си съотборника си Хамилтън. Младият британец влезе 2 обиколки по-рано, но бе забавен 8.2 секунди и изгуби втората позиция.

Девет обиколки преди края Райконен води с близо 15 секунди пред настоящия световен шампион и на 18.5 пред Луис Хамилтън. Следват Хайдфелд и Фисикела, а стартиралият последен Фелипе Маса стигна до шестата позиция, преследвайки пилота на Рено пред себе си.

В 50-ата обиколка сериозен сблъсък между Дейвид Култард и Александър Вурц прикова вниманието на зрителите. Опитният "шотландски боец" опита изпреварване от вътрешната страна при десен завой, но гумите на болида му се удариха в тези на Вурц и Култард прелетя над него. Вурц успя да се добере до бокса, като и двамата пилоти са добре.

Най-интересното в последните обиколки е борбата на Фелипе Маса с Джанкарло Фисикела за петата позиция, като бразилецът очевидно е по-бърз, но засега няма шанс да изпревари Реното. Италианецът успя да защити позицията си до края и заслужи петото си място.