Любослав Пенев почти сигурно няма да остане в  ще си ЦСКА и ще си тръгне след края на сезона, съобщава в. "България Днес". Треньорът няма да подпише предложения му нов договор от собственика на "червените" Ивайло Манджуков. Голямото желание на новото ръководство е да задържи Пенев и през новия сезон, но шансовете това да се случи на този етап са минимални. Основната причина е, че Любо има високи финансови изисквания и само при тяхното изпълнение е склонен да продължи работата си на "Армията".

Пенев вече е информиран, че за следващия сезон бюджетът ще бъде драстично намален, пари за нови футболисти няма да има, а освен това се очаква ФИФА да потвърди решението си за спиране на входящите трансфери в клуба за следващите два прозореца. Отделно от това цял отбор футболисти са с изтичащи договори през това лято и голяма част от тях ще напуснат "Армията". Освен това ЦСКА на 99,9 % няма да играе в европейските турнири дори и да се класира за тях, тъй като няма да получи лиценз. Отношенията на Любо с новите собственици са повече от добри, но при сегашната ситуация на "Армията" треньорът няма как да развие идеите си. Собственикът Манджуков обяви, че ще предложи нов договор на Ел Голеадор и много държи той да остане. Заплатата в него обаче също ще е далеч от претенциите на бившия национален селекционер.

"Искаме треньорът на ЦСКА да работи поне три години - заяви Манджуков пред "Тема Спорт". - Желаем той да е част от дългосрочния процес и да бъде човек, на когото може да се разчита. Ние сме готови да му дадем голям кредит на доверие. И искаме този треньор да е Любослав Пенев. Той е професионалист от международна класа. Според мен е най-добрият специалист в България. Заради това и желаем да работим дългосрочно с него. Яснота по този въпрос ще има след 31 май."

По всичко личи, че ЦСКА в сегашния си вид ще се разпадне през лятото. "Червените" ще търсят варианти да трансферират конвертируемите футболисти, по-голямата част от тези с изтичащи договори ще напуснат, а с други ще се водят преговори за намаляване на заплатите. Идеята на Манджуков е бюджетът да бъде свит до 4 млн. лева, което е с повече от три пъти по-малко от сегашния, който е 14 млн. лева. През следващия сезон заради липсата на футболисти ще се налагат все повече юноши. При очакваното спиране на трансферите ЦСКА няма да има право да привлича дори свободни агенти, а ще може да картотекира само футболисти от школата. Следващият сезон отново ще мине в графата "оздравителен" и отборът няма да има високи цели, отговарящи на марката "ЦСКА". А Пенев е треньор, който никога не е работил при липсата на добро финансово обезпечение както за него, така и за клуба. По подобен начин Любо си тръгна много бързо от Ботев, след като стана ясно, че "канарчетата" ще изпаднат във финансов крах след секването на издръжката от банкера Цветан Василев.

Въпреки усилията и добрите намерения на новото ръководство засега не могат да се намерят сериозни бизнесмени, готови да инвестират в ЦСКА. Дълговете на "червените" са над 20 млн. лева, а Ивайло Манджуков признава, че "няма финансовата възможност да отговори на марката "ЦСКА". "В България засега няма човек, който да иска да погаси тези дългове - казва Манджуков. - Обиколил съм ги всичките..."