15-годишната американска тенисистка Катрин Белис сътвори истинска сензация на Откритото първенство на САЩ, записвайки победа в дебюта си в турнир на WTA.

Тийнейджърката отстрани поставената под №12 Доминика Цибулкова в три сета 6-1, 4-6, 6-4 и записа името си в историята като най-младата тенисистка с победа на Ю Ес Оупън от 18 години. През 1996 г. подобен подвиг направи Анна Курникова. Белис е родена през 1999 г., когато своята първа титла на турнира в Щатите завоюва действащата шампионка Серина Уилямс. "Излязох на корта с мисълта, че ще получа ценен опит, но не съм и помисляла за победа", призна младата тенисистка.

"Чувството е неописуемо. Все още съм в шок", допълни Белис. Във втори кръг тя ще спори със Зарина Диас от Казахстан. Американската девойка е 1208-а в света и досега в участието на турнири на ITF не бе излизала срещу тенисистка от Топ 100. Тя също така записва името си като най-младата състезателка от САЩ с победа на домашния турнир от Големия шлем след Мери Джо Фернандес през 1986 г.