Topsport.bg продължава рубриката си „Историята на Шампионска лига: 60 битки, 60 купи", посветена на най-великия клубен футболен турнир. В 60 поредни материала ще ви запознаем с всички издания на надпреварата, най-вече с финалите. Тази седмица на фокус е кампанията през сезон 1985/86 година.

РАЗВИТИЕ НА ТУРНИРА

Купата на европейските шампиони 1985/86 е 31-ото издание на турнира. В него взимат участие 31 клубни отбора участват в него, в това число 30 национални шампиона от предходния сезон и Ювентус  като носител на трофея. Сред отборите липсва представител на английския футбол, заради наказанието на УЕФА след трагедията от Хейзел. Шампион на Англия в този сезон е Евертън. Забраната за участие на английски отбори, отпада чак през сезон 1990/91.
Участниците играят в чист турнирен формат със срещи на разменено гостуване (изключение: финалът) за короната на европейския клубен футбол. При равенство след двете срещи се гледа правилото за гол на чужд терен. Ако и там има равенство, при втората среща се изиграват и продължения и евентуално като краен изход се достига до изпълнение на дузпи.

ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В НАДПРЕВАРАТА ПРЕЗ СЕЗОН 1985/1986 год.

Гурник Забже, Байерн (Мюнхен), Гьотеборг, Тракия (Пловдив), Динамо (Берлин), Аустрия (Виена), Бордо, Фенербахче, Спарта (Прага), Барселона, Порто, Аякс, Жьонес Еш, Ювентус, ИА Акранес, Абърдийн, Линфийлд, Сервет, Зенит, Валегеренга, Вайле, Стяуа, Рабат Аякс, Омония Никозия, Куусиси Лахти, Сараево, Хонвед, Шамрок, Верона, ПАОК (Солун).

ЛЕВСКИ И ЦСКА ИЗХВЪРЛЕНИ, ТРАКИЯ ШАМПИОН!

1985 година е една от най-скандалните за българския футбол. Първенството започва доста оспорвано. ЦСКА стартира с четири поредни загуби. Локомотив (София) се представя убедително като води класирането до 11-ия кръг, когато губи от Левски-Спартак с 0:5. „Сините" поемат водачеството, което не губят до края. Отборът на ЦСКА се възстанови от лошия старт и към края на сезона, почти настига Левски. Един кръг преди края, Левски си осигурява титлата. На финала за купата се изправят „сини" срещу „червените". Играчите на двата отбора се сбиват и партийното и държавно ръководство решават да отнемат купата на ЦСКА и титлата на Левски и двата отбора да бъдат разформировани. „Червените" са преименувани на Средец, а „сините" на Витоша. Станалите легенди Христо Стоичков, Наско Сираков, Боби Михайлов са наказани да не играят до живот!
След дълги спорове, за шампион на „А" група бе определен отборът на Тракия (Пловдив), като резултатите на ЦСКА и Левски бяха запазени.  В случай, че резултатите бяха анулирани, за шампион трябваше да бъде обявен Локо (Сф).
След промените в държавата, през 1990 г. на Левски бе възстановена титлата, а на ЦСКА - купата.

УЧАСТИЕТО НА ТРАКИЯ В КЕШ ПРИКЛЮЧВА БЪРЗО

Тракия (Пловдив) се противопоставя срещу шведския шампион Гьотеборг. Първият мач се играе на 18 септември 1985 г. на стадион „Улеви". Тракия излиза с най-доброто, с което разполага и е близо до частичен успех. Мачът в Гьотеборг започва с резонния домакински натиск и при една безобидна ситуация резултатът е открит след като Вичев се оставя Ларсон да го изненада с шут от 25 метра. След попадението Тракия Пловдив се хвърля масирано в атака, следват пропуски на Пашев и Костадинов. В 33-та минута брилянтно центриране на Зехтински е засечено с убийствено воле от Васко Симов и вратаря Тобиасон е като препариран - 1:1. През втората част шведите се възползват на два пъти от груби грешки в нашата отбрана и резултатът е покачен на 3:1 чрез звездата на шведския национал Томи Холмгрен и Торбьорн Нилсон. Следва надмощие в жълто и черно, но Костадинов пропуска невероятно положение на празна врата (препъва се преди да шутира), а след него и Пехливанов не успява да се разпише. Хвърлили всички сили напред „канарчетата" оголват тила си и това едва не им коства разгромен изход от двубоя. Шведите с бързи контри достигат с числено превъзходство до вратата на Вичев и само чудесните му намеси ни спасяват. В последната минута на срещата Атанас Пашев е подкосен в наказателното поле на Гьотеборг. От 11-те метра Костадинов с плътен удар в десния ъгъл оставя надежди за реванша в Пловдив.

Във втория мач, Тракия приема Гьотеборг с мисъл за обрат. Още в 9-та минута Коце Костадинов изкача на удобна позиция за голов изстрел, но от седем метра бие на сантиметри над гредата. Следват няколко опасни атаки на българите преди Гьотеборг да се съживи и започне методично да налага стила си. Гредата става помощник на Вичев, а по-късно той отразява и поредица от опасности пред вратата си. В онези години отбраната на Тракия Пловдив пробва да прави „игра в линия", но точно в този мач това създава неприятности. Бъдещата звезда на Аякс Щефан Петерсон финтира на скорост Пачев, измъква се сам срещу Вичев и бележи ефектно за 1:0 за гостите. Тракия се добира до изравняване в края на полувремето след точно изпълнена дузпа от Костадинов. През второто полувреме шведите доминират, но пък най-изгодните положения за гол са български - в 65-та на Пашев и в 70-та на Георгиев. Физически обаче пловдивчани отпадат при непрестанните твърди единоборства с коравия противник и губят мача. Шест минути преди края точен е Торбьорн Нилсон.

БАРСА СЕ ПРОМЪКВА НА 1/4 ФИНАЛИТЕ

Във втория кръг на турнира, Барселона среща затруднения срещу Порто. В първия мач в Испания, каталунците печелят с 2:0, но в реванша в Португалия губят с 1:3. Така с гол на чужд терен, каталунците се промъкват на ¼ финалите. В друг мач от тази фаза, Стяуа губи първия мач от унгарския Хонвед с 0:1, но в реванша в Румъния печелят с 4:1 и продължават на четвъртфиналите.

БАЙЕРН ИЗХВЪРЧА, БАРСА ОТСРАНЯВА ЮВЕ

На ¼ финалите жребият противопоставя грандовете Барселона и Ювентус. Каталунците побеждават в първия мач с 1:0, а във втория двата отбора правят 1:1. Така с общ резултат 2:1, испанците се класират на полуфиналите.
Голямата изненада на четвъртфиналите е достигането на Куусиси Лахти до тази фаза. Финландците затрудняват максимално Стяуа като в първия мач удържат 0:0 в Румъния. Във втория румънските „армейци" си тръгват с минимална победа с 1:0 и по този начин се класират за полуфиналите.
В друга двойка, Абърдийн с треньор Алекс Фъргюсън прави на два пъти равенство с Гьотеборг. След 2:2 и 0:0, отстранилите Тракия от турнира, продължават напред чрез правилото за гол на чужд терен.
Байерн (Мюнхен) изненадващо отпада след като е отстранен от Андерлехт с 3:2.


БАРСА И СТЯУА НА ФИНАЛ СЛЕД ДРАМИ В РЕВАНШИТЕ 

На полуфиналите Гьотеборг се изправя срещу Барселона. В първия мач шведите побеждават у дома с класическото 3:0. В реванша, каталунците успяват да запишат успех със същия резултат. След като в продълженията, двата отбора не успяват да си вкарат, следват дузпи. Каталунците са по-точни в единадесетметровите удари и се класират на финала с 5:4!
В другия полуфинал, Андерлехт, който изхвърля Байерн, се изправя срещу Стяуа. Румънците падат в първия мач с 0:1, но във втори бият у дома с класическото 3:0, класирайки се за финала.

КУПАТА Е В ИЗТОЧНА ЕВРОПА!

Финалът по план трябва да се играе на „Камп Ноу", но според правило на УЕФА - ако отборът, собственик на стадиона, се класира за тази фаза, се определя друг домакин от същата държава. Така купата на КЕШ се определя на „Рамон Санчес Писхуан" в Севиля. Финалната среща се играе на 7 май 1986 г. Отборът на Тери Венейбълс изглежда неоспорим фаворит срещу скромния на пръв поглед тим от Източна Европа. Финалът е комбинация от андалусийска жега, нервност от Барселона и балкански непукизъм. Срещата минава без много положения и съвсем логично завършва в редовното време 0:0. След като в продълженията също не падат попадения, се стига до изпълнение на дузпи. В тях, вратарят на Стяуа Хелмут Дукадам спасява и четирите дузпи на Барселона. Играчите на Стяуа Мариус Лакатуш и Гаврил Балинт отбелязват във вратата на каталунците, за да донесат купата за пръв път в Източна Европа!



Стяуа - Барселона 0:0, 2:0 след дузпи

Майеару - пропуск / Алексанко - пропуск
Бьольони - пропуск / Педраса - пропуск

Лакатуш - гол / Пичи Алонсо - пропуск
Балинт - гол / Маркос - пропуск

Стяуа: Дукадам, Йован (к), Барбулеску, Бумбеску, Балан (72 мин - Йорданеску), Белодедич, Лакатуш, Майеару, Пицурка (107 - Раду), Балинт, Болони

Треньор: Емерик Женей

Барселона: Урути, Херардо, Мигели, Алберто, Муньос, Алексанко (к), Караско, Шустер (85 мин - Моратала), Педраса, Арчибалд (106 - Алонсо), Маркос

Треньор: Тери Венейбълс

жълти картони: Барбулеску, Бумбеску, Белодедич, Лакатуш, Болони (С), Алберто, Караско (Б)

Стадион: „Рамон Санчес Писхуан"

Публика: 75 000 зрители




ПЪТЯТ НА СТЯУА ДО ТРОФЕЯ:

Първи кръг: Вайле - Стяуа 2:5 (1:1, 1:4)

Втори кръг: Хонвед - Стяуа 2:4 (1:0, 1:4)

Четвъртфинал: Стяуа - Куусиси Лахти 1:0 (0:0, 1:0)

Полуфинал: Андерлехт - Стяуа 1:3 (1:0, 0:3)

Финал: Стяуа - Барселона 2:0 след дузпи