Най-очакваното събитие в последните две седмици - завръщането на пистата на седемкратния световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер няма да се състои. Това обяви самият пилот в информация на личния си уебсайт.

"За съжаление вчера вечерта трябваше да информирам президента на Ферари Лука ди Монтедземоло и директорът Стефано Доменикали, че няма да мога да заместя Фелипе. Опитах се да направя всичко възможно, за да стане факт моето временно завръщане, но за съжаление не се получи. Не успяхме да преодолеем болките във врата, които се появиха след първите тестове. Въпреки всичките ни усилия това не стана.

Последствията от фрактурите в главата и врата, получени през февруари след падането ми от мотор се оказаха твърде тежки. Ето защо е твърде малко вероятно врата ми да издържи и допълнителните и много екстремни натоварвания от Формула 1. Поне това показаха резултатите от тестовете, които проведохме през последните две седмици, включително и вчера следобяд.

Последната проверка, предприета от мен и екипа ми бе породена от факта, че след изпитанията на Муджело ситуацията не се подобряваше и болките не изчезваха. Взехме решение за нея в неделя вечерта.

Изключително съм разочарован от ситуацията. Ужасно съжалявам за момчетата от Ферари, както и за хилядите фенове, които стискаха палци за мен. Мога само да ги уверя, че направих всичко, което зависи от мен, за да карам отново. Онова, което ми остава е да стискам палци за екипа в оставащите стартове", се казва в обръщението на Михаел.

Седемкратният световен шампион трябваше да замести претърпелият тежка катастрофа и операция в Унгария бразилец Фелипе Маса. Михаел щеше да седне в болида за Гран при на Европа във Валенсия след седмица. Това трябваше да е първият му старт в надпреварите след отказването му от спорта в края на 2006-а.