Отборът на Лудогорец направи важна крачка към спечелването на четвърта поредна шампионска титла. Момчетата на Георги Дерменджиев показаха изключителен характер, побеждавайки големите си съперници от Литекс с 3:1.

Двубоят на „Лудогорец арена" бе повече от вълнуващ като предложи един пълен обрат и два червени картона. Всичко започна повече от добре за гостите, които поведоха след четвърт час игра чрез Йонсен. „Орлите" обаче не се стъписаха, а до полувремето изравниха благодарение на Кишада. Бразилецът се превърна от герой в грешник в 56-ата минута, когато бе изгонен с червен картон. Изненадващо, това подейства благотворно за домакините, които се амбицираха и стигнаха до пълен обрат след гол с глава на Моци. Крайното 3:1 пък бе оформен от Абало, секунди преди последния съдийски сигнал на Ивайло Стоянов.

Лудогорец продължава да бъде едноличен лидер в „А" група . Шампионите вече са с 9 точки аванс пред ЦСКА, но нека не забравяме, че „армейците" са с мач по-малко. Литекс пък пропусна идеалната възможност да се изкачи на второто място в таблицата.

Двубоят започна повече от интересно. Двата тима не изгубиха никакво време в проучване на съперника и заложиха на вихрени атаки. Идея по-агресивни бяха футболистите на Литекс, които логично достигнаха и до попадение след само четвърт час игра. Поредна атака на "оранжевите" завърши с перфектно центриране на Румен Руменов, което намери своята цел. Бьорн Йонсен се възползва от грешното заставане на Козмин Моци и с глава реализира дебютното си попадение в "А" група.

Инкасираният  гол събуди момчетата на Георги Дерменджиев, които постепенно намериха своя познат ритъм. В 29-ата минута, макар и случайно, топката достигна до Жуниор Кишада, който от непосредствена близост стреля в горната греда. По-фрапантният пропуск дойде секунди след това, когато Съни Дяков не успя да вкара с глава в опразнената врата.

Лудогорският устрем все пак бе възнаграден и седем минути преди края на първата част, Жуниор Кишада върна своите съотборници в мача.  До това се стигна след миг на гениалност от страна на Марселиньо, който с техничен пас изведе Кишада зад отбраната на Литекс. Латиноамериканецът този път се възползва от асистенцията и елегантно чукна коженото кълбо под плонжа на Винисиус.

Второто полувреме предложи множество емоции за публиката на „Лудогорец арена". Играта бе подновена с феноменален пропуск на Върджил Мисиджан и продължи с червен картон за голмайстора Кишада в 58-ата минута. Бразилецът сякаш изпусна своите нерви и в рамките на няколко минути си изкара два безумни жълти картона, които не му бяха спестени от рефера Ивайло Стоянов.

Изненадващо или не, изгонването на бразилеца подейства благотворно на лудогорци, които заиграха далеч по-агресивно. В 70-ата минута Дани Абало се отскубна зад гърба на отбраната и тръгна сам срещу вратаря. Васил Божиков обаче показа скорост и с шпагат изби топката, точно преди играчът на Лудогорец да нанесе удар.

Малко след това се наложи и на Винисиус Баривиейра да спасява Литекс. Мисиджан направи хитър пас към Ешпиньо, който се озова очи с очи вратаря, ала той много чисто с ръце изби топката от краката на португалеца.

Фундаменталният момент в този мач настъпи в 76-ата минута, когато Лудогорец се добра до пълния обрат. Козмин Моци се пласира статично при центриране от фаул на Ешпиньо и с глава сякаш подсигури  трите  точки за „зелените".

Видимо изнервени, гостите от Литекс също приключиха мача с човек по-малко, след като младият Румен Румено се ядоса при един „крачол" на Кайсара и с грубиянски шпагат посече крайния бранител.

Така се стигна до последната минута на срещата, когато Дани Абало оформи и крайното 3:1. Бърза контраатака отляво позволи на Марселиньо и Анисе да комбинират в наказателното поле, а малгашът изведе Абало сам срещу вратаря. Испанецът запази хладнокръвие и само копна топката в мрежата.

ЛУДОГОРЕЦ-ЛИТЕКС 3:1 (Стартови състави и развой на срещата по минути)