Лос Анджелис Лейкърс защити титлата си в НБА, след като в драматичен седми двубой за титлата, надви Бостън Селтикс с 83:79.

Това донесе на "езерняците" тяхната 16-а шампионска титла и 11-а рекордна в кариерата за наставника на тима Фил Джексън.

След като загуби 2 от 3-е мача в Бостън, Лейкърс бе принуден да спечели всички срещи в собствената си "Стейпълс Сентър". В мач номер 6 тимът на Фил Джексън се наложи с убедителното 89-67 и така докара нещата до решаващ седми мач.

В него Лейкърс стартираха мудно, въпреки че бяха подкрепяни от световни звезди като Джак Никълсън, Дъстин Хофман и Лео Ди Каприо.

Домакините изоставаха в отделни периоди с по 13 точки, но великолепна игра в последните минути им осигури успеха.

Разбира се звездата на отбора Коби Брайънт стана MVP във финалната серия. Той се отчете с 23 точки и 15 борби, докато Рон Артест остана с 20. Пау Гасол също бе на висота с 19 точки и 18 борби.

"Това е най-сладката титла, защото е постигната срещу Бостън. Със сигурност това бе най-трудният ни успех. Искахме да спечелим толкова силно, че това даже ни пречеше на моменти. Благодаря на момчетата за подкрепата," коментира Брайънт.

Въпреки че Бостън е побеждавал Лейкърс в повече финали, "езерняците" са само на 1 отличие от тях във вечната класация - 17 срещу 16 в полза на Бостън.

Не по-малко щастлив бе и треньорът Фил Джексън. "Трябва да си поема дълбоко въздух. Сериозно ще се замисля за бъдещето си," обясни Джексън, който ако остане ще стане на 65 г. "Това е велик успех за нас. Въпреки всичко ще ми трябва една седмица за размисъл," допълни той.

"Те бяха невероятни. Нека им отдадем заслуженото. Ние сме най-лудата група от личности, която съм виждал в живота си и съм сигурен, че ни предстоят още успехи," коментира треньорът на Бостън Док Ривърс.