Рафаел Надал категорично е отказал сеанси с психолог, какви са му предложили хора от Испанската тенис федерация. Матадора трябваше да преглътне горчиво отпадане от Фернандо Вердаско още в III кръг на Мастърса в Маями, което беше и първото му поражение от 14 мача с неговия сънародник. Надал най-вероятно ще започне следващата седмица като №5 в света и открито призна пред медиите, че чувства огромно напрежение и губи контрол над емоциите си във важните моменти. Треньорът му и негов чичо Тони Надал пък заяви, че Рафа за първи път изпитва проблеми с увереността.

Испанската тенис федерация е предложила на Надал няколко варианта за сеанси при психолог, но Матадора е отказал категорично подобен вариант. "Той е от хората, които все още смятат, че да потърсиш помощ от специалист е знак на слабост - заяви пред испанския в. "El Confidencial", Исиар Ераня, координатор към централата. - Рафа иска да се справи сам, но този път може би има нужда от още малко съдействие. През годините той и хората от щаба му свършиха невероятна работа по това да го изградят като водеща фигура в тениса.

Надал винаги се е отличавал с непоклатимата си увереност в ключовите моменти, но е съвсем нормално и тя да се се поразклати в даден момент. И тогава е нормално да потърсиш помощ, както когато се контузиш, отиваш на лекар. Животът на един тенисист има висока цена на физически и психическо ниво. Хората и обстоятелствата се променят и досега не сме виждали Рафа в подобно положение.

Той не е тенисистът, който беше и това усещане за несигурност сякаш го свали на Земята при смъртните. В ситуации, в които преди се справяше с лекота сега усеща напрежение и тревожност. Може би ще е добре да се опита да излезе от "задръстването" в главата му с помощта на специалист." След по-малко от две седмици Рафа ще започне участието си на Мастърса в Монте Карло, където е печелил титлата 8 пъти. Турнирът ще даде ясен отговор дали кризата за Надал ще се задълбочи или пък Матадора ще е добре познатото страшилище на клей кортовете в Княжеството.