16-ият кръг в родната „А" група обещава да бъде повече от емоционален. След дълго очакване, един срещу друг ще се изправят тимовете на ЦСКА и Лудогорец. Дербито е със сакрално значение, тъй като победителят може да направи сериозна заявка за шампионската титла на страната. Към днешна дата, в по-добра позиция са „армейците" от София, които имат комфортна преднина на върха от пет точки. При евентуален успех тя става солидните осем, но загуба от настоящия шампион отново ще възобнови цялостната интрига в първенството.

Съперничеството придоби легендарно измерение след вчерашния ден. Припомняме, че БФС изненадващо за всички се подаде на натиска от ръководството на ЦСКА и отмени наряда на избрания рефер за срещата Николай Йорданов. „Лудото" бе приет на нож от „червената" общност, което доведе и до въвеждането на компромисен вариант с жребий. На почивката на Черно море-Литекс, хората от БФС ще проведат избор на случаен принцип, след който един измежду Ники Йорданов, Таско Тасков и Георги Йорданов ще трябва да се нагърби с отговорната задача да ръководи взривоопасното дерби. Всички тези случки доведоха до оставката на шефа на съдийската комисия Никола Джугански, който в пламенно писмо обяви, че не иска да бъде част от задкулисните игри в българския футбол.

На случилото се реагира остро и собственикът на Лудогорец-Кирил Домусчиев, който допълнително амбицира своите подчинени, обещавайки им двойна премия за успех над ЦСКА.

В чисто спортно-технически план, домакините няма да разчитат на наказания Тончи Кукоч. Под въпрос е и Апостол Попов, който от началото на сезона така и не може да намери своята върхова форма. Трайно контузен е капитанът Валентин Илиев, който за пореден път ще бъде заменен от стабилния хърватин Оршулич. В предни позиции много ще се разчита на Тони Силва, а другият флангови футболист ще бъде избран измежду Луис  Соарес-Платини и Антон Карачанаков. Атаката обичайно ще бъде водена от Серджиу Буш, а като плеймейкър най-вероятно ще действа Жуан Фелипе.

Всички първоначални очаквания сочат, че Лудогорец ще заложи на познатия си титулярен състав. Единственият проблем е контузията на Роман Безяк. Словенският голаджия е контузен и на негово място се очаква да бъде Юнес Хамза. Не е изключен и по-изненадващият вариант с Кишада. На вратата естествено ще бъде Владо Стоянов, а карето бранители пред него Йордан Минев, Моци, Терзиев и Кайсара. Плътно зад изнесения нападател пък ще действа триото Марселинь, Абало и Мишо Александров.

Дербито се очаква да предизвика сериозен зрителски интерес. Като на стадион „Българска армия" може би ще бъдат над 10 000 човека. Агитката на ЦСКА обеща невероятно зрелище, с което да докажат и кой е най-обичаният отбор в България. Срещата ще бъде предавана в ефира на ДИЕМА от 16:00 часа, а също така може да проследите и с коментар по минути на Topsport.bg.

ЦСКА-ЛУДОГОРЕЦ (Стартови състави и коментар по минути)