Българският национален отбор по волейбол има шанс да се състезава на Олимпиадата в Рио. Съдбоносното решение за „лъвовете" и за другите отбори, борещи се за участие на Игрите, ще бъде взето на 19 април. Тогава Международната волейболна федерация се събира на заседание, на което ще бъде разгледан случаят с положителната допинг проба на състезател от отбора на Русия.

Както е известно, на олимпийската квалификация в Берлин през януари, руснакът Александър Маркин даде положителна проба със забраненото вещество мелдоний. Много вероятно е световната федерация да накаже строго руският национален отбор, което пък може да повлияе положително върху българския отбор.

Какво се случи до момента?

На олимпийските квалификации в Германия играха 8 отбора, които бяха разделени в две групи с по четири отбора. Класиралите се на първите две места в групите продължиха напред и играха полуфинали. От нашата група продължиха съставите на Франция и Русия.

На полуфиналите Русия победи домакина Германия с 3:1, а Франция надви Полша с 3:0. На финала „Сборная" триумфира над Франция с 3:1. Така руският национален отбор си спечели квота за Олимпиадата. С шанс за Игрите останаха класиралите се на втори и трето - Франция и Полша. Двата състава си завоюваха право да участват на олимпийските квалификации в Япония.


Провинението на Русия

Все още не е ясно колко волейболисти от руския национален отбор са използвали забраненото вещество - мелдоний. За момента е доказано само провинението на Александър Маркин. До момента според правилата на световната федерация, за да се наложи наказание на даден отбор заради допинг, е нужно двама уличени състезателя. От 1 януари 2016 г. правилото беше променено и към днешната дата е нужно само един спортист, хванат с допинг, за да бъде наказан целият отбор.

Какви са възможните решения за Русия?

1. Световната федерация може да накаже Русия като вземе предвид само финала с Франция. При такъв сценарий олимпийска квота ще получи Франция и ще се класира директно за Рио, а „сборная" ще бъде пратен на поправителен - на олимпийските квалификации в Япония.

2. Има вариант да се анулират резултатите на полуфиналите и финалите. Така ще трябва финалната четворка да играе срещите си отново. Това решение би ощетило Франция и Полша, които вече имат право да играят на азиатските квалификации и при такъв сценарии могат да го загубят.

3. Световната федерация може да присъдят служебни загуби на Русия в квалификациите в Германия, което е и шансът на България.  


Възможностите за България

*При служебни загуби за Русия, България би се класирала на второто място в групата. Това означава, че „лъвовете" ще играят полуфинал с Германия. При победа за нас, Бундестима евентуално ще трябва да преиграе срещата за третото място със състава за Полша. Съставът на Пламен Константинов пък би отишъл на финал и би имал реален шанс за директна квота или право на участие в квалификацията в Азия.

*Възможно решение е и да се играе плейоф между Германия и България. Победителят би спечелил виза за Япония.  

Участниците на олимпийската квалификация в Япония

До момента сигурни участници в квалификациите са: Япония, Иран, Австралия, Китай, Канада, Венецуела. Запазено място имат и двата европейски отбора от квалификацията в Германия. Регламентът в Азия е доста благосклонен към европейските отбори, предвид класите на съставите.

От участниците в Рио  ще се класират първите три отбора и най-добрият азиатски.