Бившият играч на ЦСКА-Христо Янев критикува сегашния модел на работа на „Българска армия" и си пожела скоро „червените" да започнат да инвестират пари в школата си, а не за трансфери и заплати на недоказани чужденци. Като пример за работа в България той посочи отбора на Литекс.

„Сега ЦСКА е на първо място, това е добре. Но няма план какво да се прави в бъдеще. Как да изкараме млади български играчи като играят 9 чужденци в отбора, които според мен не заслужават такова доверие. Аз имах уникалния шанс да работя с треньор като Енрико Катуци, който работи с млади недоказани играчи. При него изпъкваха Манчев, Янчев, Бербатов, Томаш, Светослав Петров - ние изкарахме ЦСКА до участие в европейски турнири. Залагаше се на нас и това ни даде самочувствие, но покрай нас имаше играчи като Коце Видолов, Методи Деянов, даже не помня да имаше чужденец в нашия отбор. В ЦСКА като отидох бях никой. Там започнаха да залагат на мен и ми вдъхнаха самочувствие. Като видиш подкрепата на ръководството, на треньора и на публиката това няма как да не ти даде сили. Защо не отделяме средства за детско-юношески футбол, а отделяме за купуване на недоказани чужденци?", запита Янев в Студио „Дерби".

В момента той се подготвя за бъдеща роля като треньор и заяви, че според него в ЦСКА се назначават на работа само наставници, които са „удобни".

„В момента в ЦСКА се работи така - този е удобен, онзи не е удобен, а не се гледа кой какво може да даде. Това си е лично мое мнение. На нас тук малко ни липсват организацията и финансите. Чужденците в България не виждам с какво са по-добри от българските играчи. Няма яснота какво се прави една година напред, кой идва отдолу от юношите, колко ще го пускаме и как ще го налагаме. Малко са отборите като Лудогорец и Литекс".

Христо Янев посочи като главен недостатък на българските клубове липсата на дългосрочна стратегия, която да се следва за сметка на лошите временни резултати.

„Няма да има толкова чести смени на треньорите, ако се каже - „Добре, съгласни сме да не сме шампиони сега, догодина, но да изкараме млади играчи след определено време". Хубавият пример е Антон Карачанаков, който беше взет в ЦСКА, даде му се шанс и той се доказва и играе и за ЦСКА, и за националния отбор. Самочувствието идва от добрите резултати и добрата игра, не от това за кой отбор играеш. Да, екипът на ЦСКА ти дава самочувствие и увереност, но трябва да защитаваш това".

Нисичкият бивш полузащитник очаква нова поредна победа за ЦСКА в дербито с Левски през уикенда.

„Вечното дерби малко е позагубило блясъка си, защото в двата отбора играят много чужденци, които нямат понятие какво значи това дерби, колко е важно. Очаквам ЦСКА да победи Левски, защото ЦСКА показва игра, която му носи успехи и притежава по-скъпи футболисти. Левски показа срещу Лудогорец, че притежава добри футболисти и изнесе много добър мач".