Треньорът на Локомотив (Горна Оряховица) Сашо Ангелов стои здраво стъпил на земята и не се чувства герой след сензационното елиминиране на Лудогорец. Третият в "Б" група сътвори чудото вчера, отстранявайки шампионите от 1/8-финалите. Успехът дойде след гол на централния защитник Иван Пенев, за когото Сашо Ангелов каза, че го пляска зад врата по време на тренировките, както и предрече, че един ден 22-годишният юноша на Видима-Раковски ще бъде основен футболист в националния отбор.

- Г-н Ангелов, има ли еуфория в Горна Оряховица и с футболистите си чувствате ли се герои?

- О, не, моля ви. Нищо геройско не сме направили. Мач като мач. Разбира се, че се радваме на победата, но нищо кой знае какво не се е случило. Типично българската черта е да се сринем след такъв мач, но аз няма да го позволя. Знам как да контролирам нещата.

- Как ще приземите футболистите?

- Няма нужда, защото дори няма да им позволя да политат в небесата. Продължаваме работа, защото трудните мачове в първенството тепърва предстоят.

- Поляхте ли победата?

- Прибрах се след мача, даже си легнах рано - някъде около осем и половина.

- Футболистите ви обаче купонясваха до ранни зори...

- Нормално, добре че ги пуснах в почивка днес. Ако ги бях повикал на тренировка, едва ли някой щеше да се яви на стадиона. Не ми трябват само тялом. От утре продължаваме усилено да работи. В понеделник гостуваме на Нефтохимик. След това приемаме Поморие, продължаваме по програма.

- Каква премия заработихте за елиминирането на шампиона Лудогорец?

- Още не е говорено за това, но със сигурност ще има награда. Футболистите обаче трябва да са наясно, че имаме много работа. Да, отборът заигра добре, но изключително държа на постоянството. Искам да побеждаваме във всеки мач.

- Казахте ли нещо по-специално на момчетата преди да излязат на терена срещу класния съперник?

- Разборът ми беше около 3 минути. Предварително си бяхме говорили достатъчно в дните преди срещата. Бях казал на момчетата как трябва да играем, но специално за този мач нямаше нужна от допълнителна мотивация.

- Подкрепяте ли мнението, че Лудогорец ви подцени?

- Няма спор, че те са много по-класен отбор от нашия. Вчера обаче не играха парите. Моите момчета се раздадоха, играха със сърце. Така е - като нямаш добро качество, даваш сърцето си. Радостното е, че трудът ни беше възнаграден. Не вярвам да са ни подценили, но няма как да не отбележа, че лошият терен ни даде предимство. Отвратителен е. Гостите се оплакаха преди мача, но аз нищо не мога да направя. От много време апелирам да се вземат мерки и да се подобри базата. Като ресторант без кухня сме.

- Община Горна Оряховица сама ли осигурява финансирането на футболния клуб?

- Да, няма друга помощ към момента. Дано с добрите резултати привлечем спонсори. Много е трудно. Моля се спортното министерство да удари рамо и заедно с Общината да подобрят базата. Сега времето се разваля, тепърва ще започваме да играем на още по-тежък терен. То ще е една кал, не ми се мисли. Теренът ни е отвратителен. Затова и футболистите ни не могат да пробягат и половината километри, които навъртат играчите в Шампионска лига, например. Но не само лошите терени са причина за това. Съдиите също имат вина, защото постоянно накъсват играта. И вчера имаше много такива моменти. Свиреха се нарушения за най-малкото. Аз искам да се допуска по-свободна игра, да има динамика... Желанието ми е да практикуваме бърз футбол, но пак опираме до терена. Знаете, че в калта трудно се води топката.

- Какво променихте в играта след червения картон на Йордан Апостолов?

- Направих някои промени, имаше стабилност в отбора и не се пропукахме. Дори и с 10 човека съумяхме да съхраним аванса, получи се перфектно.

- Кой отбор предпочитате за съперник на 1/4-финала?

- Някой измежду седемте, които също продължават напред.

- Все пак, ако може да кажете - предпочитате ли "Левски" или ЦСКА, или пък искате да се паднете срещу някой отбор от вашата група?

- Нямаме претенции. Жребият е лотария. Който ни се падне, в зависимост от съперника ще гласим тактиката и ще излизаме за нова победа.

- Има ли разлика в нивото на футбола в "А" и "Б" група?

- Да, голяма при това, така смятам. Виждам и нещо друго - големите отбори подценяват малките. За по-малките клубове е добре, че спорът се води в един мач. Ако имаше и реванш, Лудогорец едва ли щеше да допусне грешка. Може би нямаше да можем да ги елиминираме, ако бяха две срещи на разменено гостуване.

- Футболистите ви отново привлякоха вниманието с влакчето на победата след последния съдийски сигнал...

- Да, видях го на снимки днес.

- Вие защо не се включвате?

- Не съм по тези неща аз. 90 минути съм концентриран изцяло в мача, свършва срещата и влизам в съблекалнята. След победата вчера веднага се прибрах.

- Наистина ли не си позволихте да полеете успеха?

- Да, дори не виждам кое му е толкова странното. Прибрах се и си легнах.

- Но едва ли ще отречете, че е имало емоция и адреналинът дълго ви е държал буден?

- Несъмнено си е адреналин и не успях да заспя веднага. Дълго си мислих за мача, даже го преиграх втори път. Опитвам се да се съхраня обаче, сдържан съм. Знаете, че не обичам да давам интервюта. Днес кой ли не ми звъня, търсиха ме от много медии, но така и не пожелавах да говоря. Единствено дадох коментар непосредствено след края на мача. Аз държа много на работата и дисциплината. Да, тази победа едва ли ще се забрави скоро, но тепърва ни чака работа и пак работа. Ако наистина сме направили отбор, това ще си проличи, ако сме постоянни.

- Героят вчера беше защитникът Иван Пенев, на когото преди време му беше лепнато петно с разследването за "черно тото".

- Това са стари неща. За това момче мога да кажа само позитивни неща. Иван има изключително качества - бързина, отскокливост, започна да бележи голове. Смело мога да заявя, че той е един от следващите централни защитници на националния отбор. На 22 години е вече, израстна много. Да, колкото и странно да звучи, аз наистина го виждам в националния отбор. В България имаме остра нужда от централни защитници, а той е много добър. Постоянно му повтарям, че от самия него си зависи как ще се развие кариерата му. Даже по време на тренировките го пляскам зад врата. Трябва много работа и постоянство. Дано продължи така да се развива.