В продължение на няколко години на територията на Република България действа една престъпна групировка, наречена „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД, рег. по ф.д. No 5993/2005 г. по описа на Софийски градски съд, със седалище и адрес на управление: гр. София, кв. „Лозенец", ул. „Златен рог" No 22, ет.3, ап.4, БУЛСТАТ 131425452.

В дейността на същата се установиха смущаващи факти, които, поставят под съмнение реалната самоличност на г-н Емил Коен, както и дейността на представляваното от господин Владимир Федяев дружество. В момента в публичното пространство той е известен като Генерален мениджър на „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД и собственик на Професионален Баскетболен Клуб "ЦСКА" АД.

Моля, нека накратко изложим фактическата обстановка и хронология на събитията:

Конкретни търговски взаимоотношения на „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД с дружества в България от които е видно начините и методите с които си служи господин Коен и неговите служители:

I. Относно Проект „World Office Centre Sofia Airport"

1. Взаимоотношения със собственика на имотите г-н Кольо Начев Колев.

На 14.09.2006 г„Коен Груп Ню Йорк" ЕООД като Приобретател и г-н Кольо Начев Колев, лично и като пълномощник на Лилия Петрова Начева, като Учредители е подписан договор, съгласно който Учредителите ще учредят върху притежаваните от тях имоти правото на стоеж срещу определено обезщетение.

Като гаранция за добро изпълнение Учредителите ще преведат на Приобретателя сумата в размер на 270 000 (двеста и седемдесет хиляди) USD.

Към настоящият момент от страна на „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД не е изпълнено нито едно от задълженията по договора.

Допълнително Учредителите са превели по сметки на „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД суми в размер на 695 000 Евро. Тези суми са преведени във връзка с различни разходи свързани с осъществяването и реализирането на „World Office Centre Sofia Airport"

 

2. Взаимоотношения с „ОКТОПОД" ООД

На 20.02.2006 г, между „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД, като Прехвърлител и „Перфект Инвест Холдинг" АД, като Приобретател, е сключен договор съгласно който - чл. 1 ал. 1 от договора - „ Прехвърлителят, като собственик на право на строеж за изграждането на административни офисни сгради от Клас „А" , клас „Б" и хотелски комплекс.. се задължава..... да продаде на Приобретателя.........правото на строеж за построяването на части от СТРОЕЖА/КОМПЛЕКСА......"

Съгласно чл. 3.1 от така цитирания договор Приобретателя се е задължил да заплати гаранционни депозити в общ размер на 320 000 (триста и двадесет хиляди) евро, както следва:

b) 160 000 евро, платени до 28.02.2007 г.;

c) 160 000 евро, платени до 14.03.2007 г

Както и съгласно чл. 3.1.2 - гаранционен депозит в размер на 319 000 евро в срок до 05.05.2007 г., при условие че има подписан Протокол по чл. 12 от договора и имотите са индивидуализирани.Въпреки многобройните настоявания на представителите на Приобретателя, такъв протокол до настоящия момент не е подписан.

"Октопод" ООД, като добросъвестна страна по договора изпълнява задълженията си по същия, като превежда гаранционните депозити в срок както и с писмо от 04.05.2007 г., кани „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД да изпълни съответно задълженията си (да индивидуализира имотите) по договора с цел да може да осъществи и останалите плащания и задължения по договора.

3. Взаимоотношения със „Сънойл Инвест" ООД

На 27.10.2006 г, между „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД, като Прехвърлител и "Ита Холд" АД, като Приобретател, е сключен договор съгласно който - чл. 1 ал. 1 от договора - „ Прехвърлителят, като собственик на право на строеж за изграждането на административни офисни сгради от Клас „А" , клас „Б" и хотелски комплекс.. се задължава..... да продаде на Приобретателя.........правото на строеж за построяването на части от СТРОЕЖА/КОМПЛЕКСА......"

Съгласно чл. 3.1 от така цитирания договор Приобретателя се е задължил да заплати гаранционни депозити в общ размер на 378 000 евро, както „Сънойл Инвест" ООД е превела изцяло дължимите се гаранционните депозити в срок.

„Коен Груп Ню Йорк" ЕООД обаче към настоящият момент не е изпълнило нито едно от своите задължения по този договор.

4.Взаимоотношения с „Хронд" ЕООД

На 26.10.2006 г, между „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД, като Прехвърлител и „Виром" ООД, като Приобретател, е сключен договор съгласно който - чл. 1 ал. 1 от договора - „ Прехвърлителят, като собственик на право на строеж за изграждането на административни офисни сгради от Клас „А" , клас „Б" и хотелски комплекс.. се задължава..... да продаде на Приобретателя.........правото на строеж за построяването на части от СТРОЕЖА/КОМПЛЕКСА......"

Съгласно чл. 3.1 от така цитирания договор Приобретателя се е задължил да заплати гаранционни депозити в общ размер на 650 000 евро, „Виром" ООД с цел реализиране на проекта и изпълние на договореностите между страните е превела в срок гаранционните депозити.

Коен Груп Ню Йорк" ЕООД обаче към настоящият момент изпълни не е изпълнило нито едно от своите задължения по този договор.

И четирите горецитирани договори са абсолютно идентични като съдържание и като текст. И по четирите договора не е изпълнено нито едно от задълженията на „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД

След проверка в Службата по вписванията, се установи, че по партида на „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД, не е учредено вещно право на строеж.

След извършена проверка в Столична община и разговор с главния архитект на гр. София - гл. Арх. П.Диков, се установи, че подобно застрояване не е възможно да се осъществи. Тоест декларациите дадени от представителя на „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД, са неверни, като същия следва да понесе последиците за тях.

 

II. Взаимоотношения с Динко Иванов Пенев и ТОО Тера Груп - Казахстан;

На 21.12.2006 г. „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД, като Консултант и Динко Иванов Пенев в качеството му на единствен учредител и собственик на капитала на ТОО Тера груп Казахстан, като Клиент е сключен договор за консултантски услуги, съгласно който, Консултанта се задължава : „....да подготви за клиента споразумение за продажба на 100 % от дяловете на Тера Груп Казахстан"

На 13.04.2007 г е получена „Official note for termination of the consultancy contract" (Официална нота за прекратяване на косултантски договор), в която представителя на „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД, уведомява изрядната страна ТОО Тера Груп - Казахстан, че счита договора за прекратен поради неизпълнение от страна на Клиента. В същата се твърди, че Консултанта съгласно клаузите на договора е намерил клиент за закупуване на дяловете и изпълнение на потите задължения. След справка извършена, се установи че подобен клиент - купувач не съществува. Такъв купувач никога не е бил представян на собственика на акциите г-н Динко Пенев.

Допълнително представящия се за Генерален мениджър на дружеството Емил Бояджиев (Емил Коен), в множество телевизионни предавания и публикации в печата, декларира за сериозните интереси на „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД в България, както и за проектите които вече са проучени и в стадии на разработка и готовност за строеж.

Представме публикация в столичен всекидневник (вестник Дневник от 30.01.2006 г.) и на интернет страницата на Столична община относно проектите на „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД:

„...."Коен груп" (Cohen Group), които купиха баскетболния отбор на ЦСКА, освен в ремонта на зала "Христо Ботев" и построяването на голям спортен комплекс ще инвестират в още три мащабни проекта в София. Това съобщи генералният мениджър на холдинга за Европа Емил Коен

Един от обектите ще е търговски център. По думите на Коен той ще е 2.5 пъти по-голям от строящите се в момента молове. Търговската площ в комплекса ще бъде 80 хил. кв.м.

Вторият по-мащаб проект ще е жилищен комплекс в "Младост 4", финансиран от подфонда за обекти от този сегмент, разкри Коен. Парцелът е на 300 м от "Бизнес парк София" и е 26 дка. Комплексът ще е луксозен, от затворен тип. В него ще има фитнес център, спа комплекс и др. "Изчакваме малко с проекта, защото не искаме да дублираме сегмента с "Резиденшъл парк София", уточни Коен.

Най-напреднал е проектът за офис комплекс от 35 хил. кв.м в района на летището, близо до "Порше център", съобщи Коен. Той ще са реализира в партньорство с "Юрокапитал финанс".

В момента "Коен груп" се заема с ремонта на зала "Христо Ботев", която холдингът нае за баскетболния отбор на ЦСКА.

Подобен мащаб на проектите, привлече интереса ни и провериха доколко подобни проекти съществуват и възможностите за тяхната реализация. След така извършената проверка се установи следното:
  1. По партида на „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД, в службата по вписванията няма каквито и да било вписвания. Тоест дружеството не притежава собственост на територията на Република България. За нас веднага възникна въпроса: „Как могат да бъдат реализирани проекти на стойност милиони долари, като не си собственик на земята и на твое има дори няма учредено право на строеж?";
  2. Така представящия се за Генерален мениджър на компанията г-н Емил Коен, не присъства по какъвто и да начин в съдебната регистрация на дружеството. Едноличен собственик на капитала на „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД е регистрираното в офшорната зона Делалуеър - „Cohen Group" LLC. Управител и представляващ дружеството е Владимир Николаевич Федяев;
  3. Подобно лице - Емил Коен не съществува. Истинското име на така представящия се за Генерален мениджър е Емил Бояджиев. Неясно по какъв начин същия се представя със фамилията „Коен", свързана с уважаваните и респектиращи фирми в международен план и с проекти в цял свят.

Особено важени са за нас фактите, че срещу господин Бояджиев е имало няколко сигнала за измами в особено големи размери, но за съжаление по една или друга причина са постановени откази за образуване на наказателно производство.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ/ГОСПОДА,

 

Считаме, че на основание горното, господин Емил Николов Бояджиев (Коен, както той самият се представя), с ЕГН 7404284469 в качеството си на Генерален мениджър (отново както самият г-н Бояджиев, се представяше) и господин Владимир Николаевич Федяев, ЕГН 4710236547 в качеството си на управител на „Коен груп Ню Йорк" ЕООД, са изпълнили състава на чл. 209 от Наказателния кодекс, а именно - Измама.

С действията си горните лица са набавили за себе си имотна облага като са възбудили или поддържали у горецитираните лица заблуждение и с това са им причинили вреда.

Също така считаме, че престъплението е извършено при условията на чл. 211, т.е представлява квалифициран състав на горното престъпление.

 

С оглед горното, моля да се занимаете с изложените от нас факти и след като проведете разследване да изясните обстоятелствата. По-специално бихме желали компетентните органи спешно да се намесят относно следното:

1. За нас съществува основателно съмнение, че кончината на двамата господа е инсценировка. С оглед горното, моля да бъде извършена съдебно медицинска експертиза, която да включва ДНК - анализ, дентален анализ и възможните медицински способи за разпознаване и изясняване на самоличността на телата;

2. Дали така организираната дейност на дружеството не предполага една добре подготвена престъпна група, изпълняваща състава на продължавано престъпление не само на територията на Република България, но и в международен план;

3. Целият паричен поток на дружеството не е бил и веднъж разследван от Бюрото по финансово разузнаване, въпреки значителните суми които са постъпвали по сметка на дружеството;

4. С кои банки е работило дружството и Емил Бояджиев и по какъв начин са изчезнали паричните средства находящи се по сметките в тях?

5. Да се разследва какъв е пълният размер на измамите, къде са получените от г-н Емил Бояджиев и г-н Владимир Федяев средства и каква собственост притежават горните лица и дружеството „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД, във и извън територията на Република България?

6. С какви протекции се ползва лицето Емил Бояджиев? Същия многократно е изразявал своята близост с множество политици и общественици.

7. Защо след излъченият репортаж по телевизия „ИКОМОМИКА ТВ", прокуратурата не се е самосезирала въпреки наличието на всички законови предпоставки ?

За нас като измамени обаче остава основният въпрос, дали лицата загинали в пътния инцидент на територията на Република Франция са действително така обявените или не. И как една международна престъпна група е останала незабелязана толкова години, не само от българските, но и международните компетентни органи.

Изразяваме своята готовност да предоставим цялата налична документация, както и за съдействие при поискване от страна на компетентните органи