На Владимир Крамник ще бъде предложен мач реванш с Веселин Топалов, който да започне на 3 март 2007 г. в София. Това съобщи мениджърът на българския гросмайстор Силиво Данаилов на пресконференция, организирана по случай връщането им от Елиста.

Почти сме сигурни, че Крамник ще откаже, уточни Данаилов, като допълни, че Топалов има право да поиска такава среща по регламента на Международната шахматна федерация (ФИДЕ). Според него всеки бивш световен първенец и всеки гросмайстор с коефициент ЕЛО над 2700 може да поиска нов двубой и българинът ще се възползва.

За да се организира той, трябва да се осигури награден фонд от 1,5 млн. долара, плюс 20 процента за ФИДЕ и плюс разходите за провеждането на състезанието. Предстои набирането на спонсори. Обещана е и държавна помощ от сегашния президент Георги Първанов. Топалов не можа да отговори какво би станало, ако сега действащият държавен глава загуби предстоящите избори на 22 октомври.

Ако Крамник откаже реванша, а вероятността за това била 99 процента, според регламента на ФИДЕ трябва да му бъде отнета световната титла, допълни Данаилов.

Следващият турнир на Веселин Топалов е на 20 октомври в Хогевен, Холандия, където участниците ще играят по две партии на принципа "всеки срещу всеки". В него ще участват също Юдит Полгар, гросмайстор Иван Соколов и световният шампион за юноши Шахрияр Мамедяров. Интересното на този турнир е, че шахматните фигури са от стъкло.

На въпрос дали наистина е имало екстрасенс Сергей и съществува ли такъв човек, Силвио Данаилов призна, че такъв съществува и че наистина се използва и психология в шахмата, но въпросният не е могъл да пристигне за двубоя в Елиста.

"Не всичко в този сблъсък бе коректно", отговори Веско на въпрос, свързан с тоалетния скандал, разиграл се в столицата на Калмикия.

Според българския щаб не било грешка, че са приели Веско да играе в Елиста, на чужда територия, и не съжаляват за решението си. Данаилов уточни, че те самите не са се съгласили с правилото, според което Топалов е можел да запази шампионската си титла при евентуално равенство 6:6 в партиите. Това било направено, за да върви шахматната игра напред.

Веско призна, че за него най-трудната система на игра за световната тила е прякото отстраняване.

Той информира, че няма да може да присъства на шахматния турнир в Аржентина през ноември, наречен на негово име, но ще изпрати подарък и послание на участниците.

"Приятно съм изненадан от огромния интерес към шахмата, който бе регистриран в сайта topsport.bg, който единствен излъчваше директно партиите в Елиста. Аудиторията, която се събираше да следи развитието на двубоя с Крамник, надмина очакванията ми със своите размери", сподели Силвио Данаилов. Директното предаване на тайбрека между Топалов и Крамник отбеляза над 166 000 посещения в topsport.bg.