Завърналият се начело на „А" тима Пламен Марков отказа да говори за напускането си през 2004 година: „В последния ден ми бе предложено да продължа договора си, но мотивите за напускането бяха мои. С тогавашния президент на БФС и министъра на младежта и спорта се срещнах, но отказах да продължа договора си".

Той разкри, че ще работи заедно с треньорите на младежките гарнитури, но те не трябва да са под шапката на националния селекционер. Марков обеща да наблюдава срещите, но няма да се меси в работата на треньорите, защото няма такава практика в Европа.

„Възможностите са изравнени. Италия е фаворит, но всички други отбори ще се борят. Например Грузия победи Шотландия в последните квалификации. Ние обаче трябва да победим тези отбори, за да си гарантираме класиране", коментира Марков групата ни за Световното през 2010.

Той разкри, че е реалист, а не прекален оптимист: „Когато преди европейското говорех, че трябва да сме умерени оптимисти го правех, защото познавах отбора. И какво стана - получих оценки, че съм демотивирал отбора".

Няма да има генерални промени в състава. Това заяви след назначаването си за селекционер на националния отбор Пламен Марков. "Всички футболисти, които са носили националната фланелка, са добре познати. Ако се представим добре, имам уговорка евентуално да продължа договора си, който е за срок от две години", заяви селекционерът.

„Компромиси не съм правил, грешки е имало. Всеки човек, дори треньорът на националния отбор, когато работи допуска грешки. Компромиси не съм допускал. Знаете случая с Кишишев, той не бе включен в отбора. Имаше и други случаи в по-лека форма. Мисля че отборът се развиваше в добра обстановка. Проблемите започнаха след класирането. Не искам да върщам времето назад. Ще съм доволен ако в отбора има същата обстановка, същите отношения между състезателите, като тогава. Победите зависят от колектива, изявите на всички състезатели", каза Марков.

„Нямам причина да съм гузен, за това че съдя ЦСКА. Това е отборът, който ми е дал много. Никога не бих застанал срещу ЦСКА, срещу определени хора да, но не срещу ЦСКА. В България обаче толерантността се приема като недостатък. Девет месеца не съм дал опровержение по този въпроси, с една цел да не преча на отбора за изявите му. Някои хора прекаляват и вероятно ще отговоря, но нека не е днес", бяха думите на севливеца по повод уволенението му от ЦСКА.