Немската банка BayernLB съди Бърни Екълстоун за обезщетение във връзка с продажбата акциите на Формула 1 от 2005-2006 г., съобщи Ройтерс.

Това е поредно дело срещу управляващия търговските права на спорта, под чието ръководство се извърши и спорната продажба. Съобщението за завеждането му идва точно, след като 84-годишният англичанин бе върнат на поста главен изпълнителен директор на Formula One Group. Той напусна борда преди започването на процеса за даване на подкуп в Мюнхен (Германия).

Екълстоун плати 100 милиона долара и този процес бе прекратен. Преди това лондонски съд постанови, че Constanin Medien не е претърпяла загуби заради продажбата на акциите. Компанията също търсеше обезщетение във връзка със своя договорка именно с BayernLB, но загуби. В САЩ пък Bluewaters Communications водиха дело заради това, че са предложили по-висока цена и въпреки това акциите бяха продадени на CVC. Съдът в Ню Джърси прекрати процеса, тъй като не е в юрисдикцията на региона, но допълни, че подобен иск може да бъде заведен в някоя от страните, където са регистрирани свързаните с Формула 1 компании и обвиняемите, сред които и Екълстоун.

"BayernLB заведе съдебен иск срещу господин Екълстоун, семейният му тръст Bambino и други за обезщетение от 345 милиона евро (423 млн. долара) плюс лихви", заяви говорител на финансовата институция в отговор на запитване от страна на Ройтерс за коментар по случая.

Адвокатите на банката твърдят, че Екълстоун е получил неправомерно комисиони и е занижил оценката на дела й в F1 в процеса на продажбата:

"Делът на банката във Формула 1 бе продаден през 2005-2006 г., когато член на борда (Герхард Грибковски - б.р.) бе подкупен. Водеха се преговори за продажбата, но тя бе завършена при диктуваните от господин Екълстоун условия, които бяха в ущърб на банката".

От BayernLB изпратиха на Бърни искане за $400 млн. преди време, което той отхвърли моментално.