Луис Суарес, нападател (Ливърпул/Барселона; Уругвай)

На първо място безспорно трябва да поставим Луис Суарес. Той определено влиза сред 5-те най-добри футболисти в света. Но каква ли муха е ухапала чиновниците на ФИФА? Може би тях ги е ухапал самият уругваец? Тогава всичко би било ясно. Независимо от всичко, голмайсторът на английската Висша лига (31 гола в 38 мача) задължително трябва да бъде включен в списъка. Разбира се, поведението му не беше безукорно, но това е друга история.

Диего Годин, защитник (Атлетико Мадрид; Уругвай)

диего годин

Кой, ако не Годин е достоен за списък? Централен защитник, стълб в отбраната на един от най-силните отбори в света. Освен това и голмайстор поразяващ вратата на противника в точно в необходимия момент. Така беше и в последния кръг на Примера дивисион в мача с Барселона, когато голът на Диего позволи на Атлетико да избегне поражението и да спечели първата си шампионска титла от 18 години насам. А и на световното първенство в Бразилия именно голът вкаран от него във вратата на италианците изведе Уругвай на осминафинал.

Карлос Тевес, нападател (Ювентус, Аржентина)

карлос тевес

Ами къде е Карлито. Наистина той пропусна световното първенство, но не по негова вина. Затова пък приносът му към Ювентус е огромен. Отборът на Тевес спечели едно от най-трудните първенства, а той с 19 гола зае третото място сред голмайсторите. Аржентинецът беше определен за най-добрият футболист на италианския шампион. Но очевидно това е недостатъчно.

Артуро Видал, полузащитник (Ювентус; Чили)

артуро видал

Макар сам по себе си чилиецът не е въплъщение на скромността (за което красноречиво говорят думите му, че е най-добрият футболист в света независимо от всички списъци на ФИФА), през 2014 г. той заслужи много похвали. Самият той беше вездесъщ: отнемаше, подаваше, вкарваше. Едвам излекувал контузията си, той замина за световното първенство, но дори и тогава не падна под обичайното си равнище.

Матс Хумелс, защитник (Борусия Дортмунд, Германия)

матс хумелс

По традиция малко защитници попадат в списъка на ФИФА. И правилно. Стоят си момчетата отзад, нищо не правят, голове не вкарват. И макар че ключовият играч в отбраната на Борусия, който стана и световен шампион, беше достоен за номинация, отсъствието му не учудва толкова. Такива са законите на класациите.