САЩ официално са поискали екстрадицията на седемте ръководители на ФИФА, които бяха арестувани през май за корупция и подкупи.

"На 01 юли, посолството на САЩ в Берн изпрати официална молба за екстрадиция в рамките на срока, предвиден в двустранното споразумение", казаха от швейцарската прокуратура. Съединените щати трябваше да представят исканията си за екстрадиция до 3 юли.

Малко преди изборите за нов президент на Световната футболна централа, няколко високопоставени чиновници от ФИФА бяха арестувани в Цюрих по обвинения в корупция.

Сред арестуваните бяха вицепрезидентите на организацията Джeфри Уеб и Еухенио Фигередо, както и бившият вицепрезидент Джак Уорнър. Задържани бяха и Едуардо Ли, Хулио Роча, Костас Такас, Рафаел Екскивел, Хосе Мария Марин, Николас Леос, свързаните със спортния маркетинг Алехандро Бурзако, Арън Дейвидсън, Уго Джинкис и Мариано Джинкис, както и Хосе Маргулис, който е играл ролята на посредник при незаконните плащания. Два дни след акцията се състоя конгреса на ФИФА, на който Сеп Блатер беше преизбран за петия си мандат, но дни по-късно швейцарецът подаде оставка.