„Мисля, че ще имаме повод още утре да се зарадваме с медали. Борците стартират и съм убеден, че ще започнат много силно”, каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който днес посети олимпийското село в Баку.

Заедно с председателя на БОК Стефка Костадинова той вдъхна кураж на българските спортисти преди старта на Първите европейски игри.

"Аз ви пожелавам първо да се върнете живи и здрави, да нямате контузии, да участвате в състезанието освободено, без напрежение. Не искам да ви натоварваме с големи очаквания, искаме да реализирате вашите възможности, личните си резултати, а нещата сами ще си дойдат”, каза министърът на нашите спортисти.

Красен Кралев подчерта, че домакините от Азербайджан са дали максимума от възможностите си, за да убедят Европейската общност, че трябва да се провеждат такива игри, което кара всички чуждестранни гости да се чувстват добре.

„Това е едно историческо събитие и мисля, че тези игри ще имат продължение. Те са крачка напред в развитието на спорта, в осигуряването на възможност на по-младите спортисти да покажат своите възможности. Не е важно колко медали ще вземем на тези игри, важното е колко нови наши звезди ще изгреят на този форум”, категоричен беше министърът.

"Повечето спортни министри на Европа са тук. Спортът е много важна част от политиката. Много често там, където дипломацията се проваля, спортът започва да върши работа", каза той. И допълни, че след олимпийското село, заедно с премиера Бойко Борисов, ще присъства на официалния обяд, даден от президента на Азербайджан Илхам Алиев.

„Мисля, че ще станат много силни Първи европейски игри. Церемонията по откриването се очаква да бъде невероятна и уникална”, каза на срещата със спортистите Стефка Костадинова.

Тази вечер в 18,00 часа /българско време/ на Олимпийския стадион в Баку ще бъде даден стартът на Първите европейски игри. Очаква се близо 44 държавни глави и премиери да уважат събитието, както и лично президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах и повечето членове на МОК. 6000 спортисти, между които 150 олимпийски шампиони и 200 световни първенци от 50 държави ще участват в Баку’2015.