Абсолютно незаконно е обмисляното сливане между Литекс на Гриша Ганчев и нов ЦСКА, начело с Васил Божков. Подобно действие няма как да бъде позволено не само от БФС, но и от УЕФА, подчерта пред Topsport.bg юристът Георги Градев.

Според самия него, най-вероятния изход за „червения" клуб е ново начало от „А" окръжна група.

„Лично аз очаквам нов ЦСКА да започне от зоновите групи. Друг законен вариант просто няма. Условието обаче е този клуб да няма нищо общо със сегашните собственици, т.е. Ивайло Манджуков и Милко Георгиев. Например, начело с Божков. В противен случай подлежат на санкция. Това, ако сегашния клуб ЦСКА бъде обявен в несъстоятелност, разбира се", разкри Градев пред медията ни.

„Много е просто - заради един прецедент преди години, УЕФА и ФИФА промениха правилницте си. Не можеш да докараш Литекс в София и да му смениш името, емблемата, цветовете. Бенефициентът тогава е  ЦСКА. Ако това се допусне сега, всеки клуб може да го направи. Не само у нас, но и в Европа", предупреди специалистът по спортно право.

„Това се забранява от УЕФА. БФС подлежи на санкции от УЕФА, ако го позволи, а не Литекс. Няма как и подобен обединен клуб да играе в евротурнитие. Заявката за тях бе до 2 юни - по отношение на име и стадион. Ако искат да се преобразуват, губим квотата си',продължи той.

„Това, което е позволено, е следното - Литекс може да дойде в София, да се преименува на Торпедо или Динамо например (защото тези имена са свободни), да си промени малко емблемата, но за това трябва да има икономическа обосновка. Например стадион на който да играе.  Не може да заместваш клуб като ЦСКА, да има явна подмяна на дружеството, да очакваш феновете да те припознаят", отсече адвокатът, който предупреди, че ЦСКА не би трябвало да може дори да започне и от „В" група, както стори преди години Ботев (Пд), вземайки лиценза на Металик Сопот.

„На Ботев нещата не са много чисти. Акционерно дружество стана правоприемник на дружество с нестопанска цел. Как бе позволено това? Сравнението не е точно".

„Ако изчезнеш като член на БФС, друг член друг на Съюза не може да използва името ти поне в следващите 5 години. Тоест един нов ЦСКА, бил той на Божков или не, трябва да носи различно име.

За да си остане и новият клуб ЦСКА, условието е  старото, задлъжняло дружество  да остане във „В" група, където де юре е в момента и с негово позволение, новият клуб да ползва името му. Тоест може да се стигне дотам да има два клуба ЦСКА", сподели още юристът.

„Не знам защо се изписаха толкова неверни неща по въпроса досега. Толкова ли е трудно да се проверят фактите и законите? Дори членове на Изпълкома на БФС говореха неверни работи. Обяснявам си го с пълно невежество и некомпетентност, непознаване на правилата и липса на желание те да бъдат разбрани", заключи Градев пред Topsport.bg.