Отборът на Шалке 04 поднесе една от изненадите тази вечер в Шампионската лига, след като успя да се наложи с 2:0 като гост на Арсенал в мач от Група „B на най-престижния клубен турнир.

Попаденията във вратата на Вито Маноне бяха дело на Клаас Ян Хунтелаар и Ибрахим Афелай във втората половина на второто полувреме.

Така след сравнително оптимистичното начало на сезона, "артилеристите" оправдаха негативните очаквания, че ще имат сериозни проблеми с отбелязването на попадения и във втори пореден мач не успяват да се разпишат.

През уикенда футболистите на Арсен Венгер загуби от закъсалия тим на Норич, а днес нямаше кой да вкара и във вратата на Шалке, въпреки подкрепата на трибуните и традиционно силните игри на Арсенал поне що се отнася до мачове в груповата фаза на Шампионската лига.

Лондончани отново имаха сериозно предимство във владението на топката, но така и не успяваха да изострят максимално своите атаки, а в двата такива случая през първата част Жервиньо и Касорла не бяха достатъчно прецизни.

Без особени опасности пред двете врати мачът навлезе в своята заключителна фаза, когато в 77-ата минута Афелай успя да изведе с глава Хунтелаар през центъра на отбраната на Арсенал, а нападателят не сгреши и смълча напълно трибуните на "Емирейтс" - 0:1 за Шалке.

Появата на Андрей Аршавин и Серж Гнабри на мястото на Подолски и Дженкинсън също не даде желания резултат, като вместо това в 85-ата минута немците ознаменуваха силната вечер за Бундеслигата с второ попадение, дело на Афелай - 2:0 и победа за гостите.

Така Шалке изпревари "артилеристите" в класирането и с актив от 7 точки вече е лидер, докато Арсенал има една точка по-малко.

В другия мач от тази група, Олимпиакос обърна Монпелие за 2:1 и остави френския шампион на дъното на класирането с един пункт, докато гърците спечелиха първи точки през този сезон.

Монпелие откри чрез Шарбоние в началото на втората част, но след две късни попадения, дело на Торосидис и Митроглу Олимпиакос се поздрави с победата.

Арсенал - Шалке 0:2

0:1 - Хунтелар (77')
0:2 - Афелай (86')


Арсенал:
Маноне, Сантош, Мертезакер, Вермаелен, Дженкисън (83' Гнабри), Артета, Рамзи, Коклен, Касорла, Подолски (82' Аршавин), Жервиньо (75' Жиру)

Шалке: Унерщал, Хьоведес, Учида, Фухс, Матип, Нойщадтер, Хогер (46' Джоунс), Холтби (65' Барнета), Афелай, Фарфан, Хунтелар (88' Марика)