На 29 януари Българската федерация по ски ще даде официален старт на програмата "Научи се да караш ски", която се реализира за втора поредна година. Идеята на проекта е да се предостави възможност на децата от София безплатно да се научат да карат ски. По този начин значително и трайно ще се увеличи броят на спортуващите деца през зимните месеци.

В последния учебен ден на всяка група от проекта ще се организират състезания между обучаващите се деца, като 10-те най-добри получават право на участие във финалното състезания в края на месец март. Първите 20 отличени деца от финалната надпревара печелят специалната награда - седемдневно напълно безплатно посещение на един от най-добрите курорти в Австрия, където момичетата и момчетата ще могат да практикуват любимия си спорт.

Основни партньори на Българската федерация по ски в инициативата са Министерство на физическото възпитание и спорта и Районният инспекторат по образование София-град. Екипировката на децата се осигурява от "Макс Спорт" с подкрепата на "Атомик". Нестле България, компанията със силен фокус върху здравословното хранене и активния начин на живот, с марката NESQUIK 3in1, осигурява топли напитки и екипировка за децата.

През тази година програмата предвижда да обхване около 2000 ученици от I до IV клас от София, които ще се научат да карат ски без семействата им да плащат за това. Oбучението ще се извършва в рамките на 4-дневни интензивни курсове в периода 4 януари 2010-28 март 2010 от водещи специалисти на "Витоша ски училища".