Ръководството на Макларън обвини екипа на Ред бул в използване на забранени кодирани съобщения, помогнали за третото място на Даниел Рикиардо в Гран при на Сингапур.

Международната автомобилна федерация въведе забрана инженерите да предават определена информация и конкретни команди на пилотите, които са пряко свързани с представянето им на пистата.

Състезателният директор на Макларън Ерик Булие смята, че от Ред бул са нарушили правилата с инструкцията към своя пилот: "Избягването на бордюрите при излизане от завоя може да помогне на проблема с болида."

"За мен това беше кодирано съобщение. От ФИА зависи да разследва случая. Това беше странна реплика. Всичко щеше да е наред, ако я използваха веднъж, но те го направиха два или три пъти", заяви Булие.

Изпълнителният директор на Ред бул Кристиан Хорнер настоя, че въпросното съобщение е било консултирано със състезателния директор на ФИА Чарли Уайтинг.

"Обяснихме му, че Даниел има проблем с издръжливостта. Поради това съобщихме на своя пилот да внимава с бордюрите, защото предизвикват проблеми с батериите. Това бе разумното действие. Болидите са безумно сложни и постоянно се случва нещо. Тук говорим за намирането на баланса спрямо новите забрани", обясни Хорнер.

Самият Булие коментира, че работата на питуола не се е променила особено, независимо от ограниченията. "Сега сме по-заети да слушаме останалите, за да не постъпят като Ред бул с Рикиардо, при това два пъти."