Президентът на ФИФА Сеп Блатер излезе с официална позиция относно днешните арести на висши чиновници от световната футболна централа. Според швейцареца, властите в родината му са се задействали, след като са получили сигнал именно от ФИФА.

Ето и становище на Блатер:

„Това е трудно време за футбола, за феновете и за ФИФА като организация. Разбираме разочарованието, което много изразиха и знам, че днешните събития ще се отразят на начина, по който гледат на нас.

Колкото и неприятни да са тези събития, трябва да бъде ясно, че ние приветстваме действията и разследването на американските и швейцарските власти, и вярваме, че те ще подпомогнат усилията, които ФИФА вече е взела да изкорени всички грешки във футбола.

Днешните действия на главния прокурор на Швейцария бяха задействани от наше досие, което изпратихме на швейцарските власти преди година.

Нека бъда ясен: подобни действия нямат място във футбола и ще направим всичко, за да отстраним от играта замесените.

След днешните събития, независимата Етичната комисия - която започна свое разследване по избора на страните-домакини за световните първенства през 2018 и 2022 година - реши да отстрани всички споменати имена от властите от всякакви дейности, свързани с футбола, на национално и международно ниво.

Тези действия следват множество подобни стъпки, които ФИФА прави през последната година по отстраняването на членове, които нарушават нашия етичен кодекс.

Ще продължаваме да работим с властите и ще работим неуморно вътре във ФИФА, за да изкореним всички подобни действия, да възвърнем доверието ви и да направим всичко възможно, за да бъде футболът чист от всякакви подобни позорни действия".