Баскетболистът на "Ню Орлийнс пеликанс" Антъни Дейвис постигна споразумение за нов договор, който ще бъде рекорден в историята на НБА. Според ESPN сделката, която ще влезе в сила от сезон 2016/2017, е за пет години срещу 145 милиона долара.

В момента рекордът за максимален контракт се държи от Кобе Брайънт, който през 2004 г. преподписа с "Лос Анджелис лейкърс" срещу 136.4 милиона за седем години.

Броени часове след като отвори прозорецът за свободни агенти, 23-годишният Дейвис, агентът му Тад Фочър, генералният мениджър на "пеликаните" Дел Демпс и новият треньор на тима Алвин Джентри се срещнаха, за да договорят сделката.

Според правилата на НБА договорът официално може да бъде подписан след 9 юли. Дейвис обаче даде да се разбере чрез Twitter, че бъдещето му вече е обвързано с "Ню Орлийнс". Той ще има опция да стане отново свободен агент след четвъртата година от новия договор.

Точните параметри на контракта ще зависят от това какъв ще бъде таванът на заплатите в НБА през 2016 г., когато ще влезе в сила новият договор за телевизионните права. Той ще е за десет сезона срещу 22.5 милиарда долара.

Очакванията са таванът на заплатите да се вдигне до 89 милиона долара за сезон 2016/2017 и до 108 милиона за сезон 2017/2018.

Според ESPN ръководството на "Ню Орлийнс" е предложило максималното възможно като финансови параметри в момента.