ЦСКА и Локо (Сф) понесоха нов удар. Двата клуба са със запорирани приходи, след като НАП уведоми за решението БФС. Така още на 1 юни, когато е следващият транш по тв правата, към агенцията ще влязат по около 200 000 лева, които клубовете чакат и са жизненоважни за тях в настоящата финансова ситуация, пише "Труд".

Проблем при „червено-черните“ е, че именно този приход е един от „заложените“ в лицензионните документи и трябваше да послужи за изчистване на задължения, които да помогнат за получаване на лиценз. Очаква се днес Апелативната комисия да разгледа евентуални жалби на двата клуба. ЦСКА е подал апел, който обаче изобщо не удовлетворява (поне на първо четене) изискванията и не аргументира как точно клубът трябва да получи лиценз. Локо до вчера дори още не бе пуснал жалба. БФС ще чака за заседание на Изпълкома поне до европейската квалификация на националите с Малта на 12 юни. А това събиране на ръководния орган е ключово. На него ще се разглежда ситуацията с лицензираните професионални клубове като бройка и ще се обсъжда формата на първенството според нея. Ситуацията с ЦСКА и Локо е такава, че дори да не получат лиценз, което става съвсем вероятно, двата клуба ще кандидатстват за място в елита пред Изпълкома.

Такъв прецедент вече има с ЦСКА и Берое от 2008-а, така че искането им вероятно ще бъде уважено, но при определени условия. Сред тях са – засилен мониторинг на финансите и схема, по която клубовете ще изчистят „футболните“ си дългове (тоест не тези към институциите, а към играчи, треньори, клубове и агенти). Има сериозна вероятност да бъде наложена и санкция при такъв сценарий, но едва ли отнетите им точки на старта на сезона ще са повече от три.