Българският нападател Валери Божинов коментира за Topsport.bg това, че не попадна сред избраниците на националния селекционер Ивайло Петев за приятелската среща с Румъния.

Петев направи шест промени, спрямо първоначално обявения състав за контролата със северните ни съседи. В обновения списък попаднаха четирима дебютанти. Това са вратарят на Берое Благой Макенджиев, защитникът на Ботев Радослав Терзиев, нападателят на Славия Радослав Василев и полузащитникът на Литекс Кристиян Малинов. Шестият добавен в списъка за мача е Страхил Попов.

Малко след публикуването на новия списък в сайта на БФС стана ясно, че Ивелин Попов няма да може да играе, тъй като не бе освободен от наставника на клубния си Кубан.

Божинов, който след пристигането си в Тернана се превърна в истински лидер, а от началото на годината не е спирал да бележи, не бе повикан от Петев. Нападателят получи лека травма в последния шампионатен двубой на състава си в Серия „Б", като обаче разсея спекулациите, че ще му е нужно дълго време за възстановяване.

Ето и реакцията на Валери, който демонстрира характер, професионализъм и сдържаност в изказването си:

„Чувствам се добре. Всъщност вече съм сигурен, че травмата ми не е толкова сериозна. Прекарвам доста време във фитнеса и работя над скорошното си възстановяване.

Да, разбрах кои футболисти са били повикани в националния за мача с Румъния и не, не съм обиден или нещо подобно. Петев е селекционер и той си преценява кого да повика. Може би получава известни съвети от съгледвачите си, които праща на мачовете на българите, които играят в чужбина, но все пак крайната преценка си е негова.

Разбирам го, той просто няма как физически да присъства на всички двубои с участие на потенциални национали из цяла Европа.

Пак казвам - не съм обиден. Нищо фатално не е станало.


Разбира се, че тая известни надежди добрите ми изяви в Тернана да не останат незабелязани. Всеки иска да облече националната фланелка, защото няма по-голяма чест от това.

Нормално е да имам някакви очаквания за квалификацията с Италия, която предстои през март. Ако тогава бъда повикан трябва да бъдете сигурни, че ще покажа на какво съм способен. Знаете, че освен всичко останало Италия ми е слабост.

Отново обаче повтарям - и сега, и тогава окончателното решение за това кой ще играе остава в ръцете на Ивайло Петев".

България няма да играе друга контрола преди европейската квалификация с Италия на 28 март. Румъния пък ще проведе две проверки преди двубоя си с Фарьорски острови на 29 март.