Големият ни боксов шампион Краси Чолаков претърпя тежък инсулт, информира "Стандарт".

Никой не може да повярва, че толкова силен удар може да повали големия ни боксьор. Уви, истина е. В сряда, 20 май, инсултът парализира едно от големите имена в традиционния за България спорт. Краси е забелязан как стои неподвижен в залата на "Славия Спортес", където е треньор, и гледа в една точка през прозореца.

Не реагира на повиквания, не отговаря на името си, стои със стъклен поглед. След минути се установява, че най-живият от живите, най-енергичният и млад духом треньор е получил инсулт! Красимир Чолаков бива незабавно транспортиран в реанимацията на 3-та градска болница . Екип от най-добрите специалисти на болницата полагат всички усилия в момента за спасяване на живота на шампиона. Инсулт в най-тежката му форма поваля боксьора. "Беше толкова жизнен, никога не се е оплаквал от нищо, дори от елементарно главоболие", твърди приятелката му. Положението на бившия боксьор е критично не само в здравословен план, но и материален.

Оказва се, че поради непостоянност на доходите, както често става с бившите спортисти, Чолаков няма внесени осигуровки. Няма постоянен доход, което затруднява в момента лечението му, въпреки страхотните грижи на невролозите в 3-та градска болница. Състоянието на спортиста е повече от критично. Вероятно ще се наложи операция, тъй като няма подобрение от медикаментозната терапия. И тук идва въпросът за човещината, която би трябвало да живее във всекиго от нас. Хуманността и готовността да помагаме при нужда ни прави хора. А Красимир Чолаков определено заслужава това, тъй като няма бивши шампиони. Те са винаги настоящи, и нека с общи усилия помогнем на треньора да остане в настоящето!

Който желае, може помогне на шампиона по бокс Красимир Чолаков на следната банкова сметка:

Първа инвестиционна банка
Банкова сметка: BG77FINV91501016489676
Ива Красимирова Чолакова

Красимир Чолаков е роден на 12.08.1961 г. в Бургас. Започва да се занимава с бокс на 16 години. 11 сезона е състезател на ЦСКА, после треньор в спортното училище на "армейците". Професионален състезател 3 години в Белград, две в Лион (Франция) и още толкова в Лондон. Носител на Световната купа и световен военен шампион по бокс. През 1994 г. играе мач за световната титла при професионалистите в Тайланд. Същата година оглавява ранглистата на планетата в своята боксова версия. С два сребърни и един бронзов медал от европейски първенства. Носител на пет републикански титли за мъже и две за юноши. Майстор на спорта.

За Краси залата е дом, а спортът религия. Вече 13 години бившият професионален състезател в категория 48 килограма е треньор в залата за бокс на фитнес център "Славия Спортес", където ежедневно готви младите боксьори, подготвяйки ги за шампионския ринг. Красимир Чолаков вижда в куп деца качества за традиционния за нашата страна спорт. Неуморен, пълен с енергия и сила той отваря залата рано сутрин и я затваря късно вечер. Сам твърди, че се чувства като момче на двадесет, а и изглежда на толкова благодарение на силния си дух. Красимир е изпълнен с живот и позитивна енергия, която предава на своите ученици. За него няма почивен ден.

Само в спорта Красимир вижда смисъл, а негов дом са залата и рингът. Всеки ден Чолаков е там с деца, юноши и младежи, които иска да отведе до "Спортните чудеса на България". Чолаков е патриот по душа. Лично закача българското знаме в залата и на ринга. Той е обичан и уважаван не само от учениците си, но и от всеки, който има късмета да се докосне до житейската му философия. Красимир Чолаков следи постоянно всичко, случващо се в света на бокса. Признава, че идолите му са Мохамед Али и Майк Тайсън, но се възхищава и на всичките им противници. Както и на нашия Кубрат Пулев, разбира се. Според него Кобрата притежава абсолютно всички качества да победи Владимир Кличко, а и всеки друг боксьор в тежка категория.

Боксът не е обикновен спорт за Краси, боксът е религия. "Един боксьор трябва да вярва в себе си! Да следва 62-тe гледни точки в бокса! Ако не победиш, ще те бият. Затова по-добре бий, отколкото да те бият!", разкрива част от тайните на боксьорската философия Чолаков. Красимир ми е разказал за 16-годишен младеж, който му прави силно впечатление с нервността си въпреки крехката си възраст. А дали повечето от нас не сме станали именно такива - изнервени, стресирани и постоянно напрегнати? "Боксът е религия. Трябва да те измори до такава степен, че да забравиш къде си оставил сапуна си. От умората идват щастието и радостта", е отговорът на треньора на въпроса ми дали може боксът да се използва за избавяне от стреса и напрежението.

В дългогодишната си практика като треньор Краси Чолаков се сблъсква с постоянната дилема на начинаещите - какво ще им се случи като ходят на бокс, дали ще им счупят ръцете или зъбите. "Едно от най-важните неща е да прекрачиш прага на боксовата зала - това означава, че си готов, че си направил първата крачка. Останалото е да те науча да ме слушаш и да ме разбираш и помежду ни да има респект. След време научаваш, че ако не тренираш, вече нямаш апетит, нито ти се пие, нито ти е весело, нито ти е приятно. С всеки изминал ден, ако не идваш на тренировки, имаш чувството, че си станал дебел и пухкав.

Боксът оформя тялото, да се оформиш е по-хубаво, отколкото да отслабнеш. Аз ги оформям, а докато ги оформям, те отслабват." Боксът не само помага да се изгради тонус и мускулен ръст, но също така ви помага да се сдобиете с ментална сила. Това е голяма тренировка за стимулиране на ума, тялото и душата, твърди шампионът Чолаков. Именно тези качества той се стреми да предаде на новите български надежди. Целта му е - българското знаме да се вдига на европейските и световни подиуми, да сме непобедими.