Мениджърът на Арсенал - Арсен Венгер започна по повече от странен начин лондонското дерби срещу Тотнъм от 6-тия кръг на Висшата лига. Френският специалист остави на резервната скамейка един от най-безупречните си състезатели през сезона - Алексис Санчес.

Това нямаше как да не се отрази върху играта на домакините, които отстъпваха с 0:1 до последните минути на мача, след гол на записващия страхотен сезон до момента Насер Шадли през второто полувреме.

Все пак "топчиите" се добраха до равенството в края, след изравнително попадение на Алекс Окслейд-Чембърлейн в 73-ата минута.

За феновете на Арсенал бе ясно, че това не е първото, а по всяка вероятност няма да бъде и последното странно решение на френския специалист, заради чийто експериментален състав за Купата на Лигата отборът бе елиминиран от турнира преди само няколко дни.

Атмосферата в самото начало на двубоя днес бе съвсем подходяща за столично дерби, като буквално бе наелектризираща. Сред най-развълнуваните на терена беше дебютиращият халф на гостите Райън Мейсън.

Натискът на домакините бе осезаем, но нищо кой знае колко сериозно не произхождаше от него. При притежание на топката от над 70 процента, лондончани не можеха да се похвалят с нито един удар в очертанията на вратата, в рамките на първите 20-ина минути. Липсваше именно остротата, която обикновено носи в предни линии с присъствието си Алексис Санчес.

През първата част сякаш по-сериозните положения оставаха пред вратата на домакините. Първо Адебайор а след това и Роуз можеха да се разпишат, но не съумяха да дадат предимство на състава си.

На път да направи това бе Шадли в последните секунди на полувремето, но Шчесни спаси изстрела му от близка дистанция. Малко след това принудително бе заменен Аарън Рамзи. На негово място на терена се появи Касорла.

Второто полувреме стартира с акция на Арсенал и двойно подаване между Йозил и Уилшър, но последният се засуети и не се възползва от ситуацията.

В 56-ата минута неубедителните изяви на "артилеристите" бяха наказани със свръхзвукова контра в бяло, преминала през Ериксен и Ламела, преди да достигне до Насер Шадли, пратил топката в мрежата за 0:1!

В 73-ата минута и гостите сгрешиха, като не съумяха да изчистят наглед не чак толкова опасна топка пред полето си, тя попадна у Окслейд-Чембърлейн, който за радост на феновете по трибуните възстанови равенството.

Напрежението до края доведе до показването на няколко официални предупреждения, но не и до нов гол в една от двете врати.

Така дербито и на Северен Лондон остана без победител, като двата тима си поделиха по една точка, както по-рано днес това направиха Ливърпул и Евертън, в сблъсъка за Мърсисайд.

Ето и единайсеторките на двата тима, с които те започнаха днес:

АРСЕНАЛ: Шчесни, Мертезакер, Гибс, Кошелни, Чембърс, Йозил, Артета, Уилшър, Рамзи, Уелбек, Окслейд-Чембърлейн

ТОТНЪМ: Лорис, Кабул, Вертонген, Роуз, Ноутън, Капу, Шадли, Мейсън, Ериксен, Ламела, Адебайор