След  емоциите около летните олимпийски игри  и радостта от успехите на британските спортисти, мъгливият Албион отново ще има честта да прикове погледите на цял свят.   Днес всеки един футболен запалянко, който цени дълбоко най-великата игра , очаква с трепет настъпването на петия час, когато магията наречена английска Висша лига отново ще възседне на трона, като най-следеното и обичано футболно първенство.

Въпреки, че през последните години типичният английски дух и борбеност отстъпиха на финансовите съревнования на знайни и незнайни милиардери, за които футболът е просто забавление, за всеки един обикновен фен, английското първенство остава единственият пристан, където да наблюдава качествен и вълнуващ футбол, такъв какъвто не може да намери от първенства, които дори не излъчват мачовете си по телевизията.

Но да си дойдем на темата. Стартира сезон 2012/2013, той обещава да бъде не по-малко интересен от предходния, в който станахме свидетели на уникална драма и гол на Кун Агуеро в последната секунда, който донесе и историческата  титла за „шумните съседи" от Ман Сити.

Според всички футболни специалисти, новото първенство в Премиър лийг ще бъде най- оспорваното от началото на нейното създаване,  с оглед изравнените сили и качествените състезатели, с които разполагат всички грандове.

Нека хвърлим по-обстоен поглед на фаворитите за титлата и видим, кой с какво и как ще се пребори за бленуваната титла.

1.       Ман Сити - Имат ли сили Манчини и компания за нова титла?

Шампионите от Манчестър Сити са смятани напълно логично за фаворити през този шампионат, след като показват много стабилна игра по време на контролите, а двубоя с Челси за „Къмюнити шийлд" илюстрира, че „гражданите" са готови за нова успешна битка с всички конкуренти.

Тимът на Сити е добре сработен, притежава нужния опит и класа във всяка линия. На вратата имаме един блестящ Джо Харт, който вдъхва увереност на защитата отпред, която се командвана от капитана Венсан Компани и изглежда напълно непробиваема.

В средата на терена Яя Туре ще бъде „сърцето" на Сити, като с огромната работа, която върши и във фаза защита,  и нападение , се оказва безценен за всеки един клуб по света.

В нападателен план Манчестър е благословен с невероятни играчи като Кун Агуеро и Карлос Тевес, които могат да решат всеки мач. В допълнение с Марио Балотели и Еден Джеко , Манчини може да бъде спокоен за головата мощ на своите.

Млад талант,  на който да обърнете внимание през сезона: Джак Родуел.

2.       Манчестър  Юнайтед. - Ще се сработят ли РВП и Уаза?

Към днешна дата, в лагера на Манчестър Юнайтед цари такава радост от пристигането на Робин Ван Перси, че вече никой не си спомня, за начина по който титлата бе изгубена в последната минута. Със сигурност обаче, сър Алекс Фъргюсън, няма да остави царуването на „гражданите" да продължи дълго и ясен показател за това, бяха трансферите на Фърги през това лято.

В тима от „Олд Трафорд" бяха привлечени Шинджи Кагава (15 млн), Ник Пауъл (5млн.) и Робин Ван Перси (29млн евро). Почти 50 млн. евро, които според мениджъра на „червените дяволи" ще са напълно достатъчни за нов триумф в Англия.

Допълнителен плюс  за Юнайтед е завръщането на Неманя Видич. Вида, който почти се възстанови от жестоката си контузия, ще възвърне ред и дисциплина в защитата на „червените", която бе най-слабото звено на тима през миналия сезон.

Единствената мистерия пред всички обичащи Юнайтед е, дали Кагава и Ван Перси ще се впишат бързо в състава. И двамата имат безспорни качества, но вече не един и два пъти сме ставали свидетели, как големи величия се провалят на „Олд Трафорд".

Ако всичко обаче върви добре, „червените дяволи" ще се превърнат в една страховита сила, която освен основен кандидат-шампион, ще бъде и изявен фаворит за ШЛ.

Млад талант,  на който да обърнете внимание през сезона: Анхело Енрикес (Чили-нападател)

3. Арсенал- Живот след Робин Ван Перси

Новият сезон започва по традиционен начин за Арсенал. „Топчиите" направиха поредното си жертвоприношение,  разделяйки се с нова голяма звезда, която реши да потърси щастието и печеленето на  трофеи в конкурентен тим.

Без Робин Ван Перси положението за Арсен Венгер не изглежда никак розово. Букмейкъри и обикновени фенове набързо отписаха „артилеристите" в борбата за титлата, но хитрият французин има два скрити коза, които могат да накарат критиците да замлъкнат.

Новите попълнения  Лукас Подолски и Оливие Жиру, са фигурите около, които ще се гради и бъдещето на лондонския клуб . Нека не забравяме и Санти Касорла, който ще внесе нужната острота и качествени асистенции, които са от съществена важност за един клуб.

Националите на Германия, Франция и Испания  са отлични играчи, които могат да вдъхнат увереност на по-младите си колеги, а с многото попадения, които неминуемо ще отбележат, съм напълно сигурен,че феновете ще забравят много бързо „предателя" Ван Перси.

Дойде време и част от младите надежди на Венгер да се превърнат в мъже и да вземат нещата в свои ръце. Според мен, този сезон ще бъде повратен за хора като: Карл Дженкинсън,Арън Рамзи, Джаки Уилшир, Хенри Лансбъри, Алекс Окслейд-Чембърлейн  и Емануел Фимпонг, които трябва да се отблагодарят на всички фенове за търпението към тях с много стабилна и добра игра, превъръщайки се в гръбнака на Арсенал, който още дълги години ще бъде трън в очите на псевдо фаворитите от Манчестър и други части на Лондон.

Млад талант,  на който да обърнете внимание през сезона: Франсис Коклен(Франция-халф)

 

4. Челси-Настъпи  часът на Торес

След един луд луд, сезон, в който Роберто Ди Матео изведе сензационно „сините" до трофея в ШЛ, тимът на Челси е готов за нов подвиг. Столичани са твърдо решени да вдигнат титлата на Висшата лига през тази кампания и всички в лагера на лондончани са твърдо решени да го направят.

Към днешна дата в Челси се извършва една „нежна революция", която се състои в подмладяването на състава и формирането на един нов отбор, който ще наследи и продължи успехите на Дидие Дрогба, Лампард и Джон Тери със „синия" екип.

Разбира се, напускането на Дрогба е тежко за всички, но това значи, че диригентската палка вече попада в ръцете на Фернандо Торес."Ел Ниньо", който преживя страхотен изминал сезон от към трофеи, но не до такава степен от игра, трябва да докаже страхотните си качества и на „Стамфорд Бридж". Липсата на Дрогба го прави лидер на атаката и безспорен титуляр, дали това ще бъде нужното спокойствие, от което се нуждаеше Фернандо не знам, но съм убеден, че този сезон ще бъде доказателство за това, защо той е смятан за един от най-великите нападатели в света.

Шефовете в Челси похарчиха  много пари за летни покупки, но те са изключително качествени. Еден Азар, Оскар, Марко Марин са страхотни играчи, за които бляскавото футболно бъдеще започва именно от днес. Оскар е играч  тип „раздавач", има уникален поглед върху играта и може да пусне страхотен извеждащ пас като от нищото. Марин и Азар пък  са много технични крила, които ще създават проблеми на всяка една защита.

Всичко това прави отборът на Челси в един от големите фаворити за спечелване на Премиър лийг.

Млад талант,  на който да обърнете внимание през сезона: Оскар(Бразилия-халф)

5. Ливърпул- На крачка от провала и успеха.

Изстрадалите фенове на Ливърпул едва ли стартират сезона с големи надежди. Вече свикнали да бъдат разочаровани многократно, привържениците, като че ли не очакват нищо от Брендън Роджърс и компания.

До някаква степен това е плюс, който ще освободи психически играчите, но въпросът е, дали самите те са достатъчно качествени за да се борят с конкурентите си за титла. Никой не може да ме убеди,ч е играчи като Алън, Борини и Асаиди ще върнат златните години на Ливърпул, но със сигурност ще  бъдат в пъти по-добри от недоразумения като Н'Гог, Макси или Фабио Аурелио, които най-накрая са далеч от „Анфийлд".

Като цяло отборът отново ще се гради около иконата Стивън Джерард, който отново ще оставя сърцето си на терена в името на успеха за „червените".

Като финал, лично аз мога да заявя, че по-вероятно ще бъде Ливърпул да спечели Лига Европа (ако играе сериозно), отколкото да влезе в Топ 4.

 

Млад талант,  на който да обърнете внимание през сезона: Нейтън Екълстън

6. Другите-Борба за място под слънцето

По традиция останалите отбори също направиха боеспособни състави. Клубове като Нюкасъл и Тотнъм отново ще бъдат корави противници за големите, а мечтите им за нещо повече, не са никак невероятни и неизпълними.

Имаме и няколко тима (КПР И Рединг), които благодарение на ресурсите си, ще се опитат да се настанят удобно в „златната среда". Като прибавим към тях и традиционно трудните за преодоляване Стоук Сити, Норич и Фулъм, нещата стават наистина интересни.

Не ни остава нищо друго освен да очакваме как,  ще се развие поредната гладиаторска битка между 20-те най-добри английски тима. Със сигурност печеливши ще бъдем ние феновете, които ще станем свидетели на нови паметни двубои.

Нека шоуто започне!

Мачовете днес:

От 17:00 часа

Арсенал-Съндърланд

Фулъм-Норич

КПР-Суонзи

Рединг-Стоук

У.Б.А-Ливърпул

Уест Хям-А. Вила

От 19:30 часа :Нюкасъл Тотнъм

В неделя: Уигън-Челси, Сити-Саутхемптън

В понеделник: Евертън-Манчестър Юнайтед