Феновете на Формула 1 ще трябва да се изръсят сериозно, ако искат да гледат Гран при на Монако, с преспиване.

Цените в Монте Карло полудяха както всяка година покрай състезанието от надпреварата днес. Последната свободна хотелска стая в Княжеството за този уикенд се предлагаше в сайтовете за резервации срещу 2000 евро на вечер. При това не става въпрос за луксозно настаняване, а за съвсем обикновен тризвезден хотел, в който през останалата част на годината нощувката струва 130 евро, или 15 пъти по-малко.

Космическите цени и малкото места за зрители покрай трасето ще оставят огромната част от фенове пред телевизора. Над 500 милиона души ще гледат легендарното състезание пред малкия екран. А онези около 80 хиляди туристи в Монако ще бръкнат дълбоко в джоба си за удоволствието да бъдат на мястото на събитието.

Стартът в княжеството е толкова важен за Формула 1, че е единственият, за който организаторите не плащат такса (домакините на останалите надпревари вадят между 28 и 32 милиона долара). Местният автомобилен клуб на Монако дори прибира всички приходи, които успее да генерира в състезателния уикенд. Никой друг не се радва на тази привилегия. Нищо обаче не е случайно - единствено италианската писта "Монца" е била домакин на повече стартове - 84, докато Монако има 72.

Шампионът и лидер в класирането Люис Хамилтън ("Мерцедес") показа недостижима за конкурентите си бързина не само в свободните тренировки. В един ден той участва в двете сесии на трасето, а вечерта отскочи до Кан, където се включи в благотворителен бал със знаменитости от шоубизнеса като Леонардо ди Каприо и една дузина топ модели начело с Ирина Шейк, бившата приятелка на Кристиано Роналдо.