Националният ни отбор по волейбол постигна първи успех при участието си в Световната купа в Япония. Възпитаниците на Мартин Стоев победиха с 3:1 гейма (21,-19, 20, 17) европейския шампион Испания на старта на надпреварата. Макар и с леки колебания "лъвовете" показаха, че са по-стойностният отбор и в крайна сметка логично взеха първа победа в турнира.

Поведохме в двубоя с 25:21 в първия гейм, след като наложихме предимството си в заключителните минути. Преди това срещата се развиваше точка за точка, като на първо техническо прекъсване водехме с 8:7.

На второто преднината ни отново бе точка - 16:15. Оттук насетне Матей Казийски включи най-силното си оръжие - сервиса и успяхме да дръпнем сериозно напред в резултата. В крайна сметка първият гейм завърши при 25:21.

Вторият гейм обаче не се разви според очакванията ни. Въпреки че дръпнахме с цели 5 точки (6:1) и 4 при първо техническо - 8:4, в крайна сметка не успяхме да задържим аванса си. Последва изравняване и от своя страна испанците дръпнаха в резултата - 16:15. В тима ни настъпи тотална липса на концентрация и съперникът дръпна с 3 точки - 20:17. Логично Испания взе този гейм с 25:19.

Като че едва в третата част "лъвовете" взеха да се отпускат и да показват по-голямата част от възможностите си. Водехме с точка на първото техническо прекъсване - 8:7, след него Испания обърна резултата до 10:8. Отговорът ни бе незабавен - три поредни точки до 11:10.

Оттук до второто прекъсване отново разменихме водачеството - 16:15. След него обаче тотално надиграхме съперника - Казийски отново загатна за потенциала си, Владо Николов също започна да използва силния си сервис.

При 23:20 имахме и нужната доза късмет, след като два поредни сервиса и на капитана Пламен Константинов се закачиха във филето и оттам станаха неспасяеми за испанците - 25:20 и отново дръпнахме в геймовете.

Четвъртата част вече бе изцяло за нас - испанците като че ли предварително сдадоха гарда и това си пролича. Волейболистите ни правеха, каквото си поискат на полето - поведохме с 3:0, до първото техническо вече водехме с 5 точки - 8:3.

След нея поосвободени психическии Владо Николов, и Казийски, и капитанът ни започнаха да бележат директни точки от сервис. На второто вече водехме с 16:9.

Едва тогава в игра се появиха и Боян Йорданов и Тодор Алексиев, които при 18:10 малко трудно влязоха в ритъм. Все пак успяхме да завършим гейма и при солиден аванс - 25:17, а с това да спечелим и мача с 3:1 гейма. В понеделник сутринта в втория ни двубой в надпреварата - излизаме срещу Египет в 6:00 часа българско време.


Състави:

България: Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Пламен Константинов, Красимир Гайдарски, Евгени Иванов, Теодор Салпаров

Испания: Енрике Де Ла Фуентес, Исраел Родригес, Мигел Фаласка, Гилермо Фаласка, Хулиан Торес, Хосе Молто, Алексис Валидо