Димитър Бербатов стартира мегапроекта си по изграждането на най-добрата академия в България. Идеята на Митко е да събере най-големите таланти у нас и да им предостави перфектни условия за подготовка. Децата няма да плащат никакви такси, а най-добрите от тях ще получават и стипендии, осигурени от бившата звезда на "Манчестър Юнайтед". Те ще бъдат подготвяни изцяло от чуждестранни треньори, които ще работят по най-съвременните европейски методики.

Бербо и мениджърът му Емил Данчев се срещнаха с министъра на спорта Красен Кралев, за да обсъдят бъдещата инвестиция.

Идеята на Митко е академията да бъде изградена изцяло по английски образец. Митко е гарантирал финансирането и стартът на проекта изглежда е на финалната права. Бербатов е получил пълна подкрепа от държавата в лицето на Министерството на спорта, което ще съдейства за реализирането на идеята.
Академията на Бербо ще включва няколко терена, като единият със сигурност ще е от изкуствена настилка и ще бъде изцяло покрит. Това е с цел школата да може да работи на пълни обороти и през зимните месеци. Към академията ще има и фитнес център. Освен че ще тренират безплатно, за момчетата ще бъдат изградени и специални общежития. Там ще бъдат настанени децата от провинцията, които няма къде да живеят в столицата. Благодарение на връзките си в Англия и чужбина Бербатов ще осигури шанс на най-добрите футболисти да подпишат първите си професионални договори с водещи клубове от Европа. О

чаква се академията на Митко да привлече най-обещаващите таланти у нас благодарение на перфектните условия за подготовка. В момента почти всички школи, включително и тези на ЦСКА и "Левски", са платени, като родителите трябва да дават между 50 и 100 лева, за да могат децата им да тренират. Отделно условията и подготвеността на треньорите са далеч от средноевропейските стандарти.
Базата на новата детско-юношеска школа ще бъде в непосредствена близост до зала "Арена Армеец". Бербатов има два варианта за локация. Първият е да започне всичко от нулата и да направи затворен комплекс на буренясалите терени, които са непосредствено до залата. Част от прилежащата собственост е на Българска академия на науките, но тя от години е запустяла. Малка площ принадлежи към "Арена Армеец" и съответно към министерството на спорта. С помощта на министър Красен Кралев и с подкрепата на правителството пустеещите терени могат да бъдат обединени в едно и да бъдат предоставени на дългосрочна концесия от минимум 20 години. Това е едно от основните изисквания за инвестицията на Димитър Бербатов.
Вторият вариант е да се ползват вече изградените терени на стария стадион "Академик" в близост до хотел "Плиска". Базата там се стопанисва от държавното търговско дружество "Академика 2011", което също е под опеката на спортното министерство. През последните няколко години комплексът беше изцяло реновиран. В момента там се извършва тренировъчна дейност на детско-юношески школи. Теренът може да бъде използван както за официални мачове, така и да тренират няколко групи на него.

"Всеки е добре дошъл - коментира изпълнителният директор на "Академика 2011" Борис Тодоров възможността Димитър Бербатов да позиционира своята академия там. - Нашата работа е да осигурим добри условия. Имаме хубава настилка на това игрище."
Планът за стадион "Академик" има няколко плюса. Първият е, че там също има възможност за разширяване и изграждане на допълнителни терени. В непосредствена близост се намира бивша сграда на студентски стол и басейн.

Димитър Бербатов крие проекта в пълна тайна дори и от най-близките хора. Той се опари вече веднъж, когато поради обществения шум пропадна възможността да вземе терена на конната база в Борисовата градина. "Не съм запознат и не съм оторизиран да давам информация за проекта", лаконичен бе баща му Иван Бербатов пред "България Днес".