Двадесет и осем от всичките 92 клуба в първите четири нива на английския футбол са собственост на бизнесмени или компании от чужбина, показва проучване на "Гардиън" и организацията Tax Justice Network, цитирани от Дневник.

С тях обаче се увеличава тенденцията за притежаването на клубове чрез офшорни компании, с което нарастват възможностите за избягване на плащане на данъци. Засега няма данни, че някой клуб се възползва от тези възможности, но това е реална опасност, изтъква вестникът.

Преди десетина години почти всички клубове бяха собственост на англичани. Интересът започна да се увеличава с нарастването на приходите от телевизионни права. Като резултат девет от 20-те клуба във Висшата лига са в ръцете на чужди инвеститори.

Според Джордж Търнър от Tax Justice Network привържениците трябва да са притеснени от това развитие. "Феновете инвестират толкова много време, отдаденост, емоции и пари в клубовете си. Футболът не е просто поредният бизнес и данъчният рай няма място в нашата национална игра, без значение какви са целите на собствениците", заяви той.

Компанията - собственик на Манчестър юнайтед, е регистрирана в Каймановите острови (7592 км от "Олд Трафорд"). Юнайтед беше пререгистриран там през 2012 г. покрай излизането си на борсата в Ню Йорк. Според документите клубът е собственост на фондове, свързани със семейство Глейзър.

Още три клуба са свързани с Каймановите острови - Бирмингам, Ковънтри и Челтнъм.