Отборът на Аякс завърза тотално ситуацията в „смъртоносната" група „D", след като преди минути, момчетата на Фран Де Бур победиха изненадващо Манчестър Сити с 3:1. Успехът за холандския гранд дойде напълно заслужено с оглед чудесната игра демонстрирана от амстердамци.

Срещата не започна по най-добрия начин за тях, след като Насри откри в 21-ата минута, но с три безответни гола дело на Де Йонг, Мойзандер и Ериксен, шампионите на холандия подчиниха звездите на Роберто Манчини.

Тимът на Аякс бе този, който влезе с по-голямо желание в днешната среща. Момчетата на Франк Де Бур стартираха с по-атакуващ футбол, докато гостите от Сити предпочитаха по-прибраната игра, изчаквайки грешки в редиците на домакините.

Първата сериозна опасност бе в 8-ата минута, когато Кристиян Ериксен отправи опасен удар по посока вратата на Джо Харт, но топката мина покрай страничната греда на анлийския национал.

Дванадесет минути по-късно,  датчанинът отново напомни за себе си, след като се измъкна елегантно от опеката на бранител и  стреля добре, но късметът отново изневери на младата звезда.

Така малко изненадващо се стигна до 21-ата минута на този двубой, когато гостите от Ман Сити стигнаха до попадение, сътворявайки страхотна триходова комбинация, завършила с техничен удар на Самир Насри в далечния ъгъл на безпомощния в тази ситуация Кенет Вермер.

Домакините от Аякс опитаха да отговорят на удара, но диагонален изстрел на Ван Рин излезе в аут.

Секунди преди края на това полувреме, резултатът бе изравнен напълно заслужено. В прегръдките на съотборниците си попадна Сием Де Йонг, който с точен изстрел от границата на наказателното поле препарира Джо Харт за 1:1.

Гостите от Англия започнаха втората час доста настъпателно, искайки отново да възвърнат своята преднина.

Холандските шампиони от Аякс нанесоха своя удар в 56-ата минута, когато за всеобща радост, амстердамци сътвориха и пълния обрат 2:1, след гол на централния бранител Никлас Мойзандер. Финландецът се оказа най-съобразителен при едно изпълнение на ъглов удар и с  глава простреля Джо Харт, хвърляйки мача в коренно различна посока.

Роберто Манчини веднага промени тактиката си и хвърли всички усилия  напред със система 3-5-2, която имаше за цел да измъкне „гражданите" от неприятната ситуация. Това обаче също се оказа безполезен ход, тъй като в 68-ата минута, Аякс  удари за трети път съперника си, повеждайки с впечатляващото 3:1. Попадението бе дело на Кристиян Ериксен, който гарнира прекрасната си игра днес и с много важно попапдение.

До края на срещата отборът на Манчестър Сити опита всичко по силите си, за да се върне в този двубой, но компактно изградената защита на Аякс отблъскваше всякакви набези, с което запази и победата си в тази толкова интересна среща.

Така ситуацията в тази група „D"се заплете с пълна сила, с оглед и загубата на Реал (Мадрид). С постигнатата си победа днес, тимът на Аякс е трети с 3 точки, докато прехвалените шампиони на Англия са последни с 1.

АЯКС-МАНЧЕСТЪР СИТИ 3:1

0:1 Насри (21'), 1:1 Де Йонг (45'), 2:1 Мойзандер (56'), 3:1 Ериксен (68')

СТАДИОН: „Амстердам Арена"

СЪДИЯ: Свен Одвард Моен (Норвегия)

АЯКС: Вермер, Ван Рин, Алдервайрелд, Мойзандер, Блинд, Шьоне, Поулсен, Ериксен, Сана, Де Йонг, Бабел

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Харт, Ричардс, Компани, Лескът, Клиши, Туре, Бари, Милнър, Агуеро, Насри, Джеко