Трима български журналисти- Георги Спасов (ВТК), Людмил Ставрев (Chessfish) и Павел Колев (списание Макс) направиха ремита с бившия световен шампион Борис Спаски в сеанс на едновременна игра. Сеансът на майсторите на перото и микрофона с легендарния гросмайстор продължи точно 3 часа и 40 минути.

"Те искаха да ме убият, демонстрира чувството си за хумор Спаски. - В началото играеха тъпи ходове, за да ме заблудят, но после показаха истинската си същност. Така е - престъпниците се укриват".

След маратонския сеанс на едновременна игра ролите се размениха и Борис Василиевич Спаски беше атакуван на пресконфернецията, която премина в подчертано носталгична атмосфера.

Спаски разказа любопитен епизод от Шахматната олимпиада във Варна от 1962-а година. При анализа на отложената партия между тогавашния световен шампион Михаил Ботвиник и американския гросмайстор и опасност номер 1 за съветския шахмат Робърт Джеймс Фишер, младите съветски гросмайстори са били изгонени от стаята.

"Връщам се в стаята към 3 часа - облаци от дим. Оказа се, че Михаил Тал е заспал и е забравил цигарата си. Може да се каже, че тогава спасих съветския шахмат от голям пожар..."