Английската футболна асоциация разкри подробно мотиви си за наказанието на Джон Тери. Капитан на Челси получи наказание от 4 мача заради расистки обиди срещу Антон Фърдинанд, макар да бе оправдан по същото обвинение от английския съд. Според ФА обаче, това са две различни институции с различни критерии.

Според босовете на английския футбол, защитата на Джон Тери е несъстоятелна. Самият футболист признава, че е използвал думите "Ши**на черна п**ка". Неговото мнение обаче е, че само е повторил казаното от Фърдинанд, запитвайки го дали го обвинява в тези думи.

"Изгледахме ситуацията на видео много пъти. В критичната фаза, в която той използва думите, се вижда как първоначално Тери се усмихва, но след това изражението на лицето му преминава в презрение".

"Няма момент, в който изражението му издава човек, задаващ въпрос. Гневън е нормална реакция, но г-н Тери няма в нито един момент поведението на човек, който отрича "не, не съм казал такова нещо", обясняват от ФА.

"Комисията има право да използва опитът си от живота и познаването на хората за да съди поведението им. Тя смята, че според баланса на вероятностите, няма правдоподобност в защитата на г-н Тери, че е използвал думите към Фърдинанд в отрицание или въпросителна форма".

"Ние не настояваме, че г-н Тери е расист. Има достатъчно показания, включително изказвания на чернокожи играчи, че той не е такъв".

От ФА обясниха и защо при подобно провинение Луис Суарес получи 8 мача наказание, а Тери само 4. "Обидата на Джон Тери бе произнесена само веднъж, докато Луис Суарес произнесе думата "негро" 7 пъти".