Рафаел Бенитес е на крачка от поемането на треньорския пост в испанския гранд Реал (Мадрид), пише в. "Ас", който често се позовава на вътрешна информация.

Според изданието негов представител води интензивни преговори с ръководството на Реал и вече е постигната договореност за финансовите параметри. Сега се уточняват детайлите, свързани с принципите на работа. Бенитес иска да има правото да избира  екипа си от помощници, сам да определя състава и да има контрол върху ръководството на школата.

"Договорът вече е факт", коментира вчера представител на екипа на Бенитес. Според него в понеделник, или най-късно във вторник, специалистът ще бъде представен на Бернабеу. В неделя Бенитес ще изведе за последен път Наполи срещу Лацио в изключително важния мач, който в директен сблъсък ще определи последния италиански участник в Шампионската лига.

Преговорите с Реал въобще не са леки. Бенитес иска да пристигне на Бернабеу с ясно фиксирани условия за работа. Той иска да приложи в Испания си опита си от престоя си в Англия и да влезе по-скоро в ролята на главен мениджър. Той иска да има пълен контрол върху екипа си, да преструктурира школата по единен критерий и с треньори, на които има доверие.

Въпросите свързани с школата бяха едно от основните разногласия на Рафа с президента на Наполи де Лаурентис. Той му беше обещал контрола над подрастващите, но всичко си остана само добри пожелания.

Що се отнася до екипа, Бенитес настоява да работи с Пако де Мигел като кондиционен треньор, Шави Валеро - треньор на вратарите и Антонио Гомес като анализатор. Освен това иска да привлече от Наполи като спортно-технически директор бившия футболист Рикардо Бигон, който също така да наблюдава школата.

Бенитес започва работа като треньор именно в Реал, където от 1986 до 1995 година води младежките формации на клуба, а през сезон 1993/94 е асистент на Висенте Дел Боске в първия отбор.