Topsport.bg продължава рубриката си „Историята на Шампионска лига: 60 битки, 60 купи", посветена на най-великия клубен футболен турнир. В 60 поредни материала ще ви запознаем с всички издания на надпреварата. Тази седмица на фокус е кампанията през сезон 1973/74  година.

УЧАСТНИЦИТЕ

31 отбора започват участие в КЕШ за сезон 1973/74 година. В това число влизат 30 национални шампиона от предходния сезон и Аякс Амстердам като носител на трофея. Всичките отбори започват участие от първия кръг, без шампиона от миналия сезон. Клубовете  играят в чист турнирен формат със срещи на разменено гостуване ( без финала). При равенство след двете срещи се гледа правилото за гол на чужд терен. Ако и там има равенство, при втората среща се изиграват и продължения и евентуално като краен изход се достига до изпълнение на дузпи.
Ето и участниците в първия кръг:
Фрам Рейкявик - Базел, Цървена Звезда - Стал Мелец, Байерн - Атвидаберг, Бенфика - Олимпиакос, Уотърфорд - Дожа Уйпещ, Турку ПС - Селтик, Динамо Дрезден - Ювентус, Брюж - Флориана, Жьонес Еш - Ливърпул, Атлетико Мадрид - Галатасарай, Викинг Ставангер - Спартак Търнава, Вейле - Нант, ЦСКА - Сваровски Вакер (Инсбрук), Крусейдърс - Динамо Букурещ, Заря Ворошиловград - АПОЕЛ Никозия

ПЪРВИ КРЪГ: ЦСКА ОТСТРАНЯВА СВАРОВСКИ ВАКЕР  

ЦСКА посреща в първия мач Сваровски Вакер на 1/16 финалите. Срещата на „Народна Армия" се играе пред повече от 20 000 зрители.  През първото полувреме, „армейците" буквално помитат австрийския шампион. Марашлиев вкарва още в 3-ата минута. Жеков улучва гредата, но после сам срещу вратаря не пропуска в 26-ата минута. Накрая пак той стреля с глава, а Денев довкарва топката в мрежата, правейки резултата 3:0 в 38-ата минута.

След почивката домакините понижават оборотите, вместо да увеличат разликата. Гостите се активизират, но по-реален шанс имат само когато Бройер се озовава сам срещу Йорданов, но червеният вратар избива.

Във втория мач ЦСКА спечелва гостуването си с 1:0. Домакините започват устремно, но контрите на червените ги "приземяват". Жеков използва грешка в отбраната и практически решава спора. Малко след почивката реферът Тозели помага на домакините с пресилена дузпа, но и това не помага - Йорданов спасява удара на Бройер.
Така ЦСКА се класира за 1/8 финалите с общ резултат 4:0. В друг мач от първия кръг, Байерн (Мюнхен) отстранява след дузпи Атвидаберг.В първия мач баварците се налагат с 3:1, а във втория губят със същия резултат. След  единадесетметровите наказателните удари Байерн успява да победи с 4:3.

1/8 ФИНАЛИТЕ - ЦСКА ХВЪРЛЯ БОМБАТА, ОТСТРАНЯВАЙКИ НОСИТЕЛЯ НА ТРОФЕЯ АЯКС

На осминафиналите ЦСКА се изправя срещу настоящия носител на трофея . На пръв поглед жребият изглежда кошмарен за българския тим. В състава на холандците личат имената на Неескенс, Крол, Кайзер. Магьосникът Йохан Кройф обаче е напуснал отбора, тъй като е продаден на Барселона. В първия мач на в Амстердам на 24 октомври, 30 000 зрители посрещат българския шампион. Мачът започва равностойно. Йорданов показва майсторство. Все пак Кайзер е оставен непокрит и открива резултата. В 39-ата минута съдията вижда наш бранител да отбива топката с ръка и отсъжда дузпа - Реп стреля, но Йорданов отлично спасява. Ударите към вратите са 13:7, а корнерите 8:6 за Аякс, което е почти равностойно срещу този футболен колос. Вижда се обаче, че без звездата си Кройф холандците не са онази супермашина от предишни години. ЦСКА получава и много тежък удар. Вратарят Йорданов счупва ръката си при тежко единоборство и е принудително заменен от Филипов в 79-ата минута.

Реваншът е на 7 ноември в София. Срещата на „Васил Левски" влиза в историята на българския футбол. ЦСКА шамаросва носителя на трофея, отстранявайки го с 2:0. По този начин „червените" стават първият български отбор, който елиминира настоящ шампион в КЕШ. Отборът, който в три последователни години диктува футболната мода не само на Стария континент, но и в световен мащаб и се смята за не победим, рухва от своя престол на стадион "Васил Левски", сразен от българския първенец ЦСКА. Холандският тим, който се е превърнал почти в мит, е развенчан в София и това е първото крушение на европейски шампион от армейците. Холандците са надиграни и с майсторство, но най-вече с огромна мотивация и мъжество до последния съдийски сигнал. До 68-ата минута изглежда, че въпреки надмощието на българите гостите ще удържат нулевото равенство, което да ги класира понататък. И тогава Денев се преборва с Кайзер и прехвърля топката към Марашлиев, който я засича с глава - 1:0! Буря от ентусиазъм се извива над стадиона. Стига се до продължения и когато вече всички се настройват за дузпи, четири минути преди края резервата Стефан Михайлов с премерен удар матира Стуй - 2:0 за ЦСКА.

Седемдесет хиляди на трибуните и милиони пред телевизорите изпадат във невероятен възторг. Това е краят на големия Аякс! ЦСКА записва нова славна страница в своята богата история.
В друг мач от втория кръг шампионът на Западна Германия Байерн (Мюнхен) едвам се промъква на ¼ финалите баварците отстраняват шампиона на Източна Германия Динамо Дрезден със 7:6.

¼ ФИНАЛИ ЦСКА ОТПАДА ДРАМАТИЧНО ОТ БАЙЕРН

ЦСКА отново изтегля много труден жребий. „Червените" се изправят срещу шампиона на Западна Германия - Байерн. В състава на баварците има седем национали, които са станали месеци по-късно и световни шампиони. Първият мач е на 5 март 1974 г. на „Олимпийски стадион".
В 11-та минута след пас на Капелман от фланга шведът Торстенсон с глава извежда домакините напред. Марашлиев обаче отправя първия удар към Майер и той е голов - 1:1. Баварците се втурват в атаки - Брайтнер стреля, Симеонов отбива, но добавката на "Кайзера" Франц Бекенбауер е неотразима.

След почивката германците започват да нервничат поради крехкия аванс. Тогава се намесва испанският съдия Ибанес, който решава да помогне на фаворизирания съперник. Герд Мюлер отбелязва гол от явна засада, но Ибанес си затваря очите и остава глух и ням пред протестите на нашите играчи. Настъпват драматичните последни минути. В 83-та Хансен панически чисти топката към своята врата, но тя улучва гредата, връща се към току-що влезлия Симов, който шутира...и пак улучва гредата. В следващата минута за нарушение извън наказателното поле Ибанес присъжда дузпа за домакините, но Мюлер стреля над гредата. След това Пламен Янков е отстранен от игра. И вместо да бъде 3:2, резултатът става 4:1, след като отново Торстенсон отблизо намира целта.
Реваншът е на 20 март на „Васил Левски". В срещата „червените" показват уникален характер, побеждавайки с 2:1. Резултатът е открит от гостите.  Рот остава сам срещу Симеонов и след съприкосновение с  Карпентър, съдията отсъжда дузпа за Байерн. Брайтнер е точен от бялата точка и задачата става вече почти неизпълнима. Малко след това съдията присъжда дузпа за ЦСКА. Божил Колев реализира от бялата точка, а три минути след почивката Денев прави обрата пълен за 2:1.
Напрежението пред баварската врата не стихва до последния съдийски сигнал, но резултатът остава непроменен.

Така ЦСКА отпада от КЕШ с високо вдигната глава след като отпада след победа на свой терен от Байер, който малко по-късно става шампион на надпреварата.

ПОЛУФИНАЛИТЕ - БАЙЕРН СЕ СПРАВЯ С ДОЖА УЙПЕЩ, АТЛЕТИКО ОТСТРАНЯВА СЕЛТИК

Баварците изваждат късмет срещу унгарците, които до този момент е на осминафинал, когато отстраняват Бенфика след 1:1 на стадион "Луш" и 2:0 в Будапеща. В първия полуфинален мач германците са гости в Унгария и стигат до 1:1. След това в Мюнхен печелят с категоричното 3:0. Атлетико, за разлика от Байерн се среща със солидния тим на Селтик. В Глазгоу двубоят завършва 0:0, а в Мадрид "дюшекчиите" печелят с 2:0.

БАЙЕРН - ЕДИНСТВЕНИЯТ ШАМПИОН, КОЙТО СЕ ОПРЕДЕЛЯ В ДВА МАЧА

Така на 15 май на стадион "Хейзел" излизат Байерн и Атлетико (Мадрид). В редиците на германците наистина са  шестима бъдещи световни шампиони, които месец по-късно в Мюнхен ще спечелят за втори път след 1954 година световната титла, като победят Холандия на Йохан Кройф с 2:1. В редиците на Атлетико е бащата на Пепе Рейна - Мигел Рейна. За „дюшекчиите" са наказани трима играчи след полуфинала със Селтик.
През редовните 90 минути двата тима не могат да си отбележат гол. Едва във второто продължение, в 114-ата минута Арагонес отбелязва може би победното попадение. Срещу германци обаче няма може би... Минутата е 119-та. Публиката на Атлетико е в тотална еуфория. Емоциите обаче са лош съветник. Рейна-старши излиза малко по-напред, за да поздрави обезумелите испански фенове, които предвкусват първата Купа на европейските шампиони. В този момент топката попада в Шварценбек.  Топката влиза в мрежата на Рейна. Това е и краят на Атлетико и началото на европейския триумф на баварската машина, която три пъти поред ще стане европейски шампион. Мачът между Байерн и Атлетико завършва 1:1 след продължения. Правилникът предвижда срещата да се преиграе. Два дни по-късно на 17 май на същия стадион "Хейзел" Байерн сразява Атлетико с 4:0 след като Ули Хьонес и Герд Мюлер вкарват по два гола.

Този мач се оказва и единственият в турнира на КЕШ и по-късно трансформиран в  Шампионска лига, който се преиграва. Първият финал, в който се изпълняват дузпи е през 1984 година в Рим, когато Ливърпул побеждава Рома с 4:2 след 1:1 в продълженията. Тогава изгрява звездата на зимбабвиецът Брус Гробелаар, който танцува по голлинията. 
Така Байерн триумфира за първи път в истояита си с КЕШ. 

СТАТИСТИКА:

Първи финал 15.05.1974

Стадион "Хейзел",Брюксел

40 000 зрители

Съдия: Витал Лоро(Белгия)

Байерн - Атлетико 1:1 след прод.

0:1 Арагонес(114),1:1 Шварценбек(119)

Байерн: Майер, Хансен, Брайтнер, Шварценбек, Бекенбауер, Рот, Цобел, Хьонес, Торстенсон(76-Дюрнбергер), Герд Мюлер, Капелман

Атлетико: Рейна, Мело, Капон, Аделардо, Ередия, Арагонес, Бехарано, Ирурета, Хосе Уфарте(60-Бесера), Гарате, Салседо(90-Фернандес)

Втори финал 17.05.1974

Стадион "Хейзел",Брюксел

23 000 зрители

Съдия: Алфред Делкур (Белгия)

Байерн - Атлетико 4:0

1:0 Хьонес(38), 2:0 Г.Мюлер(58), 3:0 Г.Мюлер(71), 4:0 Хьонес(83)

Байерн: Майер, Хансен, Брайтнер, Шварценбек, Бекенбауер, Рот, Цобел, Хьонес, Торстенсон, Мюлер, Капелман

Атлетико: Рейна, Мело, Капон, Аделардо(61-Бенегас), Ередия, Арагонес, Бехарано, Фернандес(65- Жозе Уфарте), Гарате, Салседо, Береса

ПЪТЯТ НА БАЙЕРН ДО ТРОФЕЯ
Първи кръг: Байерн отстранява Атвидаберг с 4:3 след дузпи
Втори кръг: Байерн елиминира Динамо Дрезден със 7:6
¼ финали: Байерн побеждава ЦСКА с 5:3
Полуфинали - Байерн отстранява Дожа Уйпещ
Финал - Байерн става шампион след два мача с Атлетико