Волейболният национален отбор на България надделя над Полша на полуфиналите от Европейските игри в Баку с 3:2 гейма (25:14, 19:25, 25:22, 23:25, 15:13), класирайки се за мача за титлата!

"Лъвовете" надиграха съперника си, като показаха характера и силите, които могат да им гарантират и титлата в надпреварата.

Първото техническо прекъсване дойде при резултат 8:5 за България, като определено нашите национали бяха по-стабилният и дързък тим на игрището. Капитанът Тодор Алексиев се представяше еднакво добре както на мрежата, така и при разпределянето на топката, като единствено имаше какво да се желае от изявите му в защитен план.

Вторият таймаут за поляците бе регистриран след нови 5 безответни точки за българския състав, а дори и след това наказателната ни акция продължи. При 16:7 наставникът на символичните гости взе третата си почивка, като видимо бе доста притеснен от изявите на състезателите си.

Геймът завърши при 25:14, след като националите ни не изпуснаха и за момент инициативата в срещата и принудиха съперника да допусне редица неточности в играта си.

Вторият гейм се различаваше значително от първия, като опонентът ни живна и се разигра, като и при двете първи прекъсвания водещият в резултата тим бе именно полският (при 7:8 и 9:12).

При 15:19 Желязков поиска прекъсване, за да забави игровото предимство на съперника, но и този му ход не бе особено успешен. В края на гейма блокадата на Полша сработи по безупречен начин и се стигна до 18:23, което определено отказа волейболистите ни, предали се при 19:25.

При 8:4 за националите ни дойде и първият таймаут в третия гейм, след като съставът ни изоставаше в резултата, но постигна 4 поредни точки.

Истинският екшън в третата част обаче дойде в средата й, когато първо българските състезатели поведоха с няколко поредни точки до 18:15, но с три поредни пункта от сервис, Ромац върна Полша в мача.

В последствие резултатът вървеше точка за точка до самия край, но в последните отигравания нашите взеха превес и стигнаха до успеха с три точки разлика - 25:22.

Четвъртият гейм стартира с точка пасив за тима ни, след като наставникът Желязков бе санкциониран от арбитрите. Така и не стана ясно за какво бе наказан специалистът. Първото техническо прекъсване в частта пък дойде при 8:5 за Полша.

При 17:23 всичко изглеждаше загубено за "лъвовете", но с 5 поредни точки в наша полза предимството на опонента бе стопено. Все пак чудото спря някъде тук, като Полша затвори гейма с 25:23.

В решителната последна част България отстъпваше с 8:10, но волейболистите ни първо изравниха резултата, а след 3 последователни точки на капитана Алексиев стигнаха до нужното им предимство, гарантирало им в последствие и крайния успех с 15:13.

ГАЛЕРИЯ ОТ ПОБЕДАТА НА НАЦИОНАЛИТЕ ВИЖТЕ ТУК!

Във втория полуфинал един срещу друг играят Русия и Германия, като срещата е с начало 17:30 часа. Мачовете за бронза и за титлата в Баку са в неделя.

Стартов състав на националите: Георги Братоев 7, Жани Желязков 5, Тодор Алексиев 18, Валентин Братоев 13, Николай Николов 13, Светослав Гоцев 8 - Мартин Божилов-либеро

Старши-треньор: Николай Желязков