"България вече има нужния авторитет в УЕФА", заяви в предаването „Тази сутрин” на Канал 1 членът на Изпълкома на БФС и заместник-председател на ДАМС Иван Леков. Той бе част от нашата делегация по време на вчерашните преговори за програмата на група 8 от квалификациите за Мондиал 2010.

„Самото присъствие на толкова много българи в структурата на европейската централа е показателно. Личният авторитет на президента на БФС Боби Михайлов е причината да се пребори с другите делегации ние да сме домакини на преговорите, защото повечето настояваха срещата да е в Италия. Това показва, че нашите позиции, които имаме в УЕФА и ФИФА не са за пренебрегване. Сега остава футболистите да си свършат своята работа, за да бъдем действително на едно подобаващо място”, заяви Леков.

Той допълни, че никога една програма на квалификациите не може да бъде на 100 процента оптимална. "Тя не се прави от един, два, а от шест отбора. Аз мисля, че ние постигнахме 85 процента от това, което бяхме запланували. С Италия играем веднага след Европейското първенство, което е добре за нас. След това догодина ги срещаме след участието им на „Конфедерейшънс Къп”.

Нашата нагласа е основен опонент за второто място да ни е Ирландия. Затова е добре, че избегнахме да играем последователно с тях и Италия в рамките на няколко дни. Преговорите с ирландците бяха най-тежки. Те излязоха с аргумента, че стадионът в Дъблин е свободен само на пет дати заради мачове на националния отбор по ръгби. Но направиха голям компромис. Те отмениха за 11 февруари контрола с Аржентина, за да играят с Грузия”, допълни той.