Грешките в защита все още не са значим проблем

В четирите мача от началото на сезона Челси получи шест гола без да е играл все още с нито един от преките конкуренти за титлата. Жозе Моуриньо признава за съществуването на този проблем. "Да пропуснеш три, това вече е много. Аз зная къде сме сгрешили във всеки един от тези епизоди, кой е виновен и кой - не", заяви португалецът след мача с Евъртън.

Един от виновниците явно е Джон Тери. При първия гол на Евъртън капитанът на Челси изпусна Кевин Миралас.

През миналия сезон Гари Кейхил и Тери бяха най-добрата двойка централни защитници във Висшата лига, но все пък съществуваха съмнения: ще може ли капитанът на Челси да играе на такова равнище поне още една година? Проблемът не е в скоростта, нито във възрастта и даже не в това, че играта на Тери е малко надценена. Просто централните защитници на отборите от елита в Англия най-често са сполетявани от контузии. Припомнете си какви проблеми със здравето имаха през последните години на "Олд Трафорд" Видич и Фердинанд, как сега се мъчат 28-годишният Компани, а също Фил Джоунс, Джони Еванс и Крис Смолинг, които са още по-млади.

Още през 2010 г. Джон Тери казваше, че болката е станала непоносима. "Повече не мога. След мач така ме боли, че не мога да заспя. Преди ме болеше за 7 по десетобалната система. Сега е 10 от 10". През декември Джон Тери ще навърши 34 години.

Естествено Тери не е единственият виновен за многото голове пропуснати от Челси. В същия този мач с Евъртън Иванович изпусна Стивън Нейсмит, а Аспиликуета не успя да покрие Шеймъс Коулман, след чието подаване отбеляза Миралас. Но, докато в Челси отбелязаните голове са повече отколкото на втория и третия отбор в лигата взети заедно, малко хора ще поставят ударението върху защитата.

Привличането на Фабрегас - изстрeл в десетката

Фабрегас започна по такъв великолепен начин сезона, че изглежда, че Челси не е поел никакъв риск купувайки испанеца за 33 млн. евро.

Всъщност Челси привлече футболист, чиито последни три сезона, ако не са били неуспешни, то в значителна степен могат да бъдат определени като разочароващи. След като се върна с гръм и трясък в Барселона Фабрегас спечели титлата в Испания така и не успя да се превърне в ключов футболист за "каталунците".

Освен това Челси купи футболист, който на 27 години е изиграл толкова мачове, колкото много други не успяват и на 35. На 18-годишна възраст Фабрегас се превърна в основен играч на Арсенал, после игра в Барселона. При това, освен в първенствата, с двата отбора той неизменно вземаше участие в решаващите етапи на турнирите за купите и на Шампионската лига. В състава на Испания обиколи света: три световни шампионата, два турнира за Купата на конфедерациите, два европейски шампионата.

Накрая изглежда, че Челси е купил футболист, който не е типът на Моуриньо. Фабрегас  дойде от отбор, където е прието да се задържа топката, в отбор, воден от треньор, който изгражда играта на контраатаки и казва, че най-важният момент в играта е когато отборът преминава от защита в нападение.

Въпреки това Моуриньо направи всичко възможно да привлече Фабрегас и спечели.

Диего Коща като новият Матераци

Статистиката на Диего Коща е толкова внушителна, че даже Жозе Моуриньо каза, че 7 гола в 4 мача е ненормално. Прави впечатление не само резултатността му, но и това, че много си подхожда със своя треньор. Ето'О, Лукаку, Торес и Демба Ба така и не намериха общ език с Моуриньо. А Коща изглежда като футболист създаден специално по поръчка на португалеца.

Както и Моуриньо, Коща е изключително ефективен. Едва ли някой негов гол ще попадне сред най-красивите на сезона, но за сметка на това пък те ще бъдат много. А освен това Коща, както и треньора си, е склонен към провокации и е готов леко да пренебрегва правилата на играта и приличието. Ние видяхме това в Атлетико, а в Англия Коща вече успя да вбеси Тим Хауърд и Гилфи Сигурдсон и да настрои срещу себе си привържениците на феърплея в наказателното поле.

Сега Моуриньо разполага с отбор, чиято основна звезда е в пълно съзвучие с него. В Реал положението беше доста по-различно. Когато португалецът напусна Интер всички видяхме един клип: Моуриньо и Матераци ридаят в обятията си. Ако някога подобна сцена се повтори с този Челси, то в ролята на Марко лесно можем да си представим именно Диего Коща.

Моуриньо държи всичко под контрол

"Не мисля, че Моуриньо се чувстваше добре в Испания. През последните няколко месеца той изпусна малко контрола над ситуацията. Той никога преди не се беше сблъсквал с такава атмосфера в отбора и с такъв президент. Той смяташе, че медиите са настроени срещу него, струва ми се, не без основание", написа главният англоезичен експерт по испански футбол Сид Лоу малко преди Моуриньо за си тръгне от Реал.

В Англия всичко е точно обратно. Още на първата пресконференция журналистите донесоха на Моуриньо торта. Той, почти без последствия, отстрани от отбора Хуан Мата, а след това му простиха сезона без трофей. През лятото Моуриньо привлече всички, които му бяха нужни. Сега този Челси е изцяло негов.

Сега Моуриньо се чувства изключително комфортно. Над него не стои спортен директор, Касияс е далече, Алонсо - също, медиите са благосклонни. Всички важни решения може да взема самостоятелно. Моуриньо някога беше казал: "Ако исках лек живот, щях да остана в Порто. Красиво синьо кресло, Купата на шампионите, отгоре Бог и под него - аз".

Сезонът на "сините" започна по такъв начин, че на човек му се иска да замени Порто с Челси.

Роман Мун