По покана на председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева на официално посещение у нас пристигнаха Наталия Линичук и Генади Карпоносов, треньори на двукратните световни шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки.

На ВИП-а на летище София Генади Карпоносов пожела на българите олимпийска титла.

"Те може да се пързалят на високо ниво още много години. Пожелавам им олимпийска титла. Ще имат добро бъдеще. Работата ни заедно беше страхотна, имаше и трудности, но всичко беше в името на общото благо", каза Карпоносов.

"Благодаря на Весела Лечева и на ДАМС, че отправиха тази официална покана към нашите треньори. Благодаря и на президента Първанов, че размени част от програмата си, за да ги награди с Почетния знак. Пожелавам им следващия път да дойдат тук, но на почивка", каза Албена Денкова.

"Много се радвам да ги видя в България. Отдавна ги каним, но те все не намират време да дойдат, защото са работохолици", добави Максим Стависки.

Двамата руски треньори пристигат у нас точно на големия християнски празник Великден. "Свършихме си работата и дойдохме. В нашия живот с Генади празници на практика не съществуват. Основното е работата и празници няма", заяви Наталия Линичук.

Линичук и Карпоносов са бивши олимпийски и световни шампиони, а в момента най-успешната треньорска двойка в света. Те са направили 9 двойки световни шампиони за последните 13 години. "Най-трудният момент в нашата работа с Албена и Максим бе тази година, когато искахме да не участват на европейското първенство, а най-щастливият - след волния танц в Токио. Ако миналата година те просто победиха, то тази постигнаха чиста победа - както в борбата, а аз знам, че борбата е доста популярен спорт в България", каза Генади Карпоносов.

Двамата треньори са предполагали какво може да се случи на еврошампионата в Полша, където българската двойка спечели бронзовите отличия.

"За последните 50 години Русия или руския отбор не можеше да спечели медали този сезон. И тъй като на световното щеше да им бъде много трудно, те решиха да го направят на европейското. Русия няма спортна двойка, жени или мъже и единственият им шанс бе състезанието при танцовите двойки. Имаше преса върху съдии, състезатели и др. Но Албена и Максим мислеха, че това няма да се случи, искаха да се борят. Все пак и това ни беше от полза, всички помислиха, че тактиката ни е такава", добави той.

"Най-щастливият момент за мен бе не след волния танц в Токио, а по време на неговото изпълнение, защото те играха прекрасно, публиката дори беше замлъкнала. По време на кариерата си Албена и Максим са имали различни моменти - и хубави, и лоши, но може би това го направи супер личности", каза Линичук. Тя добави, че двамата с нейния съпруг Карпоносов отдавна имат проблеми с Русия и затова работят в САЩ.

"Ние винаги вярваме на нашите спортисти и ги защитаваме. Миналата година Албена и Максим се представяха като любители, а тази като професионалисти", заяви още Линичук.

Треньорите на световните шампиони ще присъстват на церемонията за награждаване на българската танцова двойка от президента на Република България Георги Първанов на 10 април, вторник, от 11.00 ч. с орден "Стара планина" - първа степен, който им се дава за изключителни заслуги към българския спорт. На същата церемония прочутите треньори ще бъдат наградени с почетния знак на президента на републиката.

Линичук и Карпоносов ще останат в България два дни, като се прибират в САЩ в сряда с полет рано сутринта.