64-ата Международна колоездачна обиколка на България се отменя, информират от ръководството на Българския колоездачен съюз. Стартът трябваше да бъде даден утре от Добрич, а финалът по програма трябваше да е на 4 септември пред Националния стадион „Васил Левски" в София.

„Обиколката се провали в последния момент заради един октопод, който командва колоезденето в България. Федерация няма, но има един орган - Републиканска съдийска колегия. Още преди години предишният председател на БКС Венелин Хубенов се опитваше да се бори с този октопод. Но сега пипалата на октопода се увиха така върху най-голямото ни състезание, че да го провалят безскрупулно. И цялата работа заради личните интереси на председателя на съдийската колегия. Цялата работа е за свалянето ми от власт с некоректни средства, за да може да има някой човек облаги", заяви президентът на Българския колоездачен съюз Петър Бончев.

БКС е имал задължения от 9000 лева към съдиите за провеждането на 63-ата МКОБ. Била е постигната договорка те да бъдат изплатени.

„Бяхме се разбрали. Нося парите им от няколко дни в мен, но се оказа, че целта е била друга. В последния момент те събраха техниката си и си тръгнаха. Защото трябвало да оправим и „някои отношения" с председателя на РКС. Ето така изнудва октопода, без изобщо да го е грижа за колоездачната обиколка на България", добави Петър Бончев.

По правилник за състезанието не могат да бъдат използвани повече от двама съдии от чужбина. Изисква се специално разрешение от ЮСИ. А процедурата за получаването му е по-дълга.

Заради сериозни финансови проблеми до последно трябваше да се изчистват задължения от миналогодишната колоездачна обиколка - най-мече и към областни дирекции на МВР.

„Подкрепа не получихме от никъде и никого. С изключение на кметовете на градовете, които трябваше да приемат етапи. Благодарни сме на тях и екипите им. Но генерално проблемите са безкрайни. Държавата тотално абдикира. Никой отникъде не е дал една стотинка. Въпреки това направихме и невъзможното да спасим колоездачната обиколка. Такава, каквато я познаваме. Но ето, че я саботираха лични интереси", каза още Петър Бончев.