Кандидатът за поста президент на ФИФА Чон Монджун от Република Корея се е опитал да повлияе на избора на домакин на Световното първенство през 2022-а година.

Заради тази си дейност той може да бъде лишен от правото да работи във футбола, съобщава германското издание Велт ам зонтаг. Според информация на вестника, Мончжун в края на 2010-а година е предложил 777 милиона долара за различни проекти, ако съответните хора помогнат Световното първенство през 2022-а година да се проведе в Република Корея.

Сега шефът на Арбитражната палата на комисията по етика на ФИФА трябва да вземе решение дали се налага детайлно разследване по въпроса. По-рано пък се появи информация, че кореецът е разследван във връзка с подозрения, че е предлагал пари на федерациите на Хаити и на Пакистан за да гласуват по определен от него начин.

Чон Монджун в понеделник внесе кандидатурата си за поста президент на ФИФА, а в края на юли и Мишел Платини обяви официално намерението си да оглави Световния футбол. През февруари 2016-а година ще бъде избран нов президент на ФИФА, след като Сеп Блатер беше принуден да подаде оставка в разгара на най-големия корупционен скандал в историята на футбола.