Защитникът на Байерн (М) Филип Лам ще премине в Барселона през 2008 или 2009г., съобщава в-к "Марка". Договорката между каталунците и играча е била постигната в началото на този месец.

Счита се, че Барса ще привлече играча в редиците си през лятото на 2009г., когато изтича договорът му с Байерн. Според "Марка" обаче това може да стане факт още през 2008г. в случай, че баварците намалят исканата за играча сума. В момента Байерн не е склонен да се раздели с Лам за по-малко от 15млн. евро.

Още през лятото на 2006г. се появиха информации, че Лам е №1 в списъка на каталунците за селекция. Оценяваха се уменията му не само в дефанзивен план, но и в атака, както и добрата му игра и с двата крака, което го прави вариант и за двата фланга в отбраната, които в момента окупират Ерик Абидал и Джанлука Дзамброта. Не бе подминато и доброто му представяне на Световното първенство преди година, където Лам отбеляза и първия гол за тима си с безупречен изстрел от далечно разстояние още в 6-ата минута в мача с Коста Рика.

Бранителят пое топката на левия фланг, смени посоката и с изстрел с десния направи безпомощен вратаря на съперника. Това бе и първото попадение на Бундестима на шампионата, а бранителят бе единственият в тима си, престоял всичките възможни 690 минути на терена.

Защитникът, който преди 8 дни навърши 24 години, вече е опитвал и лошата страна на футбола. През 2005г. скъса коленна връзка, но успя да се възстанови. Юноша на Байерн, играчът бе преотстъпен в Щутгарт през 2004 и 2005г., когато в тима на баварците титулярен ляв бек бе Бишенте Лизаразу. През юли 2005г. Лам бе върнат обратно в Мюнхен, но преди началото на сезона претърпя въпросната контузия, която го извади от строя до декември същата година.

Оттогава насетне кариерата му тръгва стремглаво нагоре и вече е неизменен титуляр в националния отбор на страната си. Барселона дори е проявявал интерес към играча още през 2005г., когато той бе преотстъпен в Щутгарт. Сега футболистът се е договорил с Барса за продължителността на договора си - 4 години, както и за финансовите условия освен премията, която ще вземе затова, че идва със свободен трансфер (в случай, че преминаването му стане факт през 2009г.).