За да има ефективни присъди за "черното тото" в България, трябва да има факти, които да са с тежест в съда. Това обяви бившият президент на Българския футболен съюз и Професионалната футболна лига Валентин Михов в предаването Sport7 по TV7.

Михов заяви също, че не вярва големи личности за родния ни футбол, като Мартин Камбуров например, да са стигнали дотам, че да уреждат мачове. Според него цялата работа по този случай трябва да бъде извършена от службите, а БФС няма юрисдикция да се меси в разследването.

"Разследващите трябва да кажат какво точно имат предвид под "черно тото". Дали са уредени мачове. Дали става въпрос за уредени резултати. Дали се залага извън България. БФС не може да се меси в този случай, само службите. Но не става да се говори с догадки. Този въпрос трябва да бъде изяснен.

Реалните букмейкъри, официалните, помагат много на българския спорт. Те са ми приятели и знам някои технически подробности. Например - тръгват залозите нагоре, логично коефициентът пада надолу. Но ето, някои български мачове ги няма - нито при нашия букмейкър, така и в чуждите къщи. Трябва да се попитаме защо става така. Вярвам напълно на органите и когато излязат резултатите от разследванията им ще има и отговори.

Като футболист съм играл в един тактически уреден мач. Трябваше ни една точка на Академик (Свищов), една точка трябваше и на Левски. Ние нямахме стотинка - можеше да им дадем един-два сома. Но това е тактическо равенство. Германия и Австрия го направиха на световното. Ами Гърция и Фарьорските острови? Но това не влиза в черното тото. Даваме пари на гърците и на другите - и мачът е манипулиран.

Сигурно при 50 хил. евро залози са го махнали този мач от гръцките букмейкърски къщи. Това го имаше преди двадесетина година и у нас. Имаше таван на залога. И хора залагаха в няколко пункта, знаеха резултатите и направиха пари. Но всичко тръгва от Европа. Последен пример - един испански мач преди две седмици. Да не казвам отбори. 0:1 за гостите в 88-ата мин. Нещо ме привлече - 67 коефициент за единица. Пуснах си 10,17 за гъдел - 2:1 в 94-ата мин. Случайно ли е това? Ако в България стават три неща, в Европа стават 303. Далеч назад сме, ученици сме.

Ние ако уредим мач, ще ни разбере целият свят. Не може и да го изиграем както трябва. Но нека има факти. Мартин Камбуров е личност. Но нека да видим факти, решения. Сега имаме само догадки. Но аз и желая да няма факти. Не мисля, че тези момчета са стигнали дотам, че да уреждат мачове. Защото пак питам - какво точно е черно тото? Пак ви казвам - при букмейкърите всичко се вижда. Когато растат залозите - или пада коефициентът, или го вадят от тиража. Уредени мачове - добре. Ама ако някой в Азия плати голяма сума печалба, няма ли после да потърси отговорност от онзи, който му е нанесъл загубата? Имаше една контрола между България и Естония, 2:2, с четири дузпи. След като не е имало последствия, всичко е нормално. Не може да се обвинява въз основа на съмнения. За мен по-честно е да кажем, че не сме замесени. Факти, не догадки, това трябва. Да, в другите страни има наказания, но сигурно имат тежки доказателства. Борислав Михайлов не ми се е оплаквал, че е получавал съобщения със заплахи. Често се виждам с него. Иначе и мен са ме плашили, когато бях президент на БФС. Сегашната ситуация ми прилича малко на раздухване, особено на фона на тежкото икономическо състояние в България. Цялата Мара втасала, ще оправяме уредените мачове. Бедните хора много ги интересува това. Ето и случая с Петко Сертов, а ние си говорим за мачове. Него го видях преди две седмици. Той ми е като брат, прегърнахме се. Чудесен човек, искам само да е жив и здрав. Този случай е много загадъчен.

Стига с това "черно тото"! Има ли осъден политик? Има ли осъдени държавници? Да не се хващаме на ченгела и да говорим без доказателства. Не искам да бъде защитник на тези момчета, които ги привикаха. Дано обаче да не ги осъдят. В България ако откраднеш кора яйца - жална ти майка. Ако откраднеш 3-4 милиона, ще си откупиш вината". Михов коментира и любимия си клуб ЦСКА: "Там са поели по правилния път. Ръководството и хората от сдружението "ЦСКА Завинаги" се дръпнаха от собственото си Аз, подадоха си ръка и разбраха, че трябва да работят за клуба, а не да спорят един с друг. Това няма как да не донесе успех. Много уважавам Стойчо Младенов. Но защо трябва да си говорят с Лудогорец чрез медиите. Битката му с тях е на терена, защо му е да излиза извън него? И тук трябва да отсеем фактите. Ако са искали да прекарат отбора на ЦСКА, то тимът нямаше да е на първо място".