В края на месец февруари бе даден стартът на най-новата специализирана рубрика на Topsport.bg за фитнес, бодибилдинг и културизъм - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат буквално да въведат трениращите, а и всички онези, които възнамеряват занапред да обърнат малко по-специално внимание на тялото си, в залата.

Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите. Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки втори петък от месеца, само в Topsport.bg.

Наименованието на поредицата ни не е никак случайно и произволно, като основният капацитет, специалист и видимо постигнал търсените резултати трениращ - балканският шампион по културизъм Юлий Русев е „черешката на тортата", притегателният център и търсеният от вас извор на знания, който ще насочва усилията ви и ще внася нужните корекции, ако те са необходими.

Повече за лидера на рубриката ни вижте от самия него, в първото видео от "Съветите на Юлий" ТУК!

А ето и кое е началото, стартът, нулата, от която можете да започнете, в стремежа си да постигнете търсения от вас визуален и удовлетворяващ ви лично резултат:


ПЪРВИ СТЪПКИ В ЗАЛАТА


Юлий, сподели с нас какво според теб трябва да знае всеки, решил да отдели специално внимание на тялото си? Начинаещият. Представи си някой, който просто става от стола в офиса и се насочва към фитнес залата. Какво трябва да направи той?

- Първото важно нещо, което хората обикновено пропускат, е че особено в самото начало не е важна само тренировката.

Какво имаш предвид?
- Ами трябва да има правилно хранене, а и правилно възстановяване. Това е просто задължително да се знае от начинаещите. Даже искам да подчертая, че храненето е на първо място. Човек може да тренира колкото си пожелае, но особено едно не съвсем подготвено за натоварване тяло няма как да отговори подобаващо на провежданите, започнатите тренировки, ако не се храни правилно. Самият организъм няма да има материал, с който да работи.

Тоест хранителният режим е по-важен от тренировката?
- Ако погледнете който и да било професионалист, независимо в какъв спорт, включващ интензивна физическа дейност, то ще видите, че те спазват изключителен режим, особено що се касае до храненето. Дори не говоря за спортистите, насочили се към бодибилдинга и културизма, а става дума за спортове като тениса и футбола.
Много е важно трениращите да знаят коя храна какво им носи - от коя могат да използват белтъчините, от коя въглехидратите, колко калории се набавят, по кое време на деня е хубаво те да се набавят и т.н. В наши дни такава информация може да се набави от различни източници, но е добре тя да е правдоподобна. Запомнете - правилното хранене е и здравословно хранене.

Кое е по-важно преди първата тренировка - психологическата или физическата настройка?
- И двете са важни. Физическата настройка идва сама, с тренировките. Според мен е важно начинаещият да си постави ясни цели какво ще се опита да постигне. Безцелното стоене в залата е чиста загуба на време. Това по-скоро пречи на трениращия, а защо не и на тези около него? Той непрекъснато говори, лута се и разконцентрира останалите. Това е крайно нежелателно. Виждал съм такива хора, които с години стоят на един и същи етап от развитието си. Не ме разбирайте погрешно - не казвам, че те трябва да станат културисти. Но в крайна сметка е добре да е налична поне лека видима промяна, за да има смисъл от всичко, което се прави. Независимо дали искаш да оформиш добре тялото си, да постигнеш нарастване на мускулната маса или пък просто да си по-фит, по-фин ако щете, трябва самият ти предварително да знаеш, че искаш и се стремиш именно към това.

Какви трябва да са първите ни тренировки; кога се осъществява преходът от общи (кръгови) към по-насочени и конкретни занимания; какво и по колко да ядем преди и след първите си часове в залата; какви странични ефекти може да се получат, в следствие от необичайно голямото натоварване; кои са най-често срещаните грешки при първите посещения във фитнеса; как се изграждат и поддържат търпението и мотивацията и кога идват първите видими резултати?

Отговорите на всички тези въпроси вижте от лидера на предаването ни в втория епизод на „Съветите на Юлий"!

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим! Очакваме всички ваши нови въпроси, реакции и впечатления на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg!